Poslodavce u ZOR-u najviše zanima lakše otpuštanje i zapošljavanje radnika

Hrvatske poslodavce u izmjenama Zakona o radu (ZOR) najviše zanimaju odredbe koje bi trebale omogućiti lakše otpuštanje i zapošljavanje radnika, pokazuje istraživanje koje je portal MojPosao proveo u 60 hrvatskih tvrtki.

Mogućnost lakšeg otpuštanja i zapošljavanja najinteresantnija je za 46 posto ispitanika, reguliranje radnih sati najviše zanima 28 posto poslodavaca, a za njih 13 posto najvažnije je kako će zakonom biti definirano zapošljavanje na određeno vrijeme.

Fleksibilizacija tržišta rada važna je za 72 posto poslodavaca jer omogućava lakše zapošljavanje radnika, dok prema mišljenju njih 45 posto olakšava otpuštanje. Za 38 posto poslodavaca fleksibilizacija je važna radi smanjenja troškova rada i privlačenja investitora.

Ipak, 8 posto ispitanika smatra da sama promjena zakona neće donijeti ništa od navedenog jer je fleksibilizacija samo izgovor za promjene ZOR-a.

“Zaštita radnika treba biti kvaliteta njegova rada, a ne ZOR koji se uglavnom iskorištava na štetu kompanija i radnika koji pošteno rade”, komentirao je jedan ispitanik.

Što se tiče odredbe po kojoj će radnik moći dobiti otkaz i tijekom bolovanja, 57 posto ispitanika drži da bolovanje ne treba utjecati na otkazni rok, a neki od njih upozoravaju da se bolovanje nerijetko zloupotrebljava u svrhu produljenja otkaznog roka.

Suprotnog je mišljenja 35 posto poslodavaca koji kažu da bolovanje treba utjecati na otkazni rok, dok odgovor ne zna 8 posto ispitanika.

Većina ispitanika skeptična je prema tvrdnji da će izmjene ZOR-a potaknuti povećanje investicija – njih 54 posto smatra kako se to neće dogoditi, suprotno misli 24 posto, a ne zna njih 22 posto.

Za razliku od velikih tvrtki, male i srednje tvrtke više vjeruju da će ZOR potaknuti investicije. Samo 9 posto ispitanika iz velikih tvrtki smatra da će zakonske izmjene povećati investicije, dok to isto misli 25 posto ispitanika iz srednjih tvrtki, te čak 38 posto ispitanika iz malih tvrtki.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina
Photo: narod.hr