Sladoljev: Proizvodnja krvnih pripravaka mora ostati u hrvatskim rukama

Foto: narod.hr

Proizvodnja krvnih pripravaka mora ostati u hrvatskim rukama, to je imperativ, dužnost i zadatak ove i svih Vlada, jer bi prekid proizvodnje krvnih pripravaka značio kraj te proizvodnje u Hrvatskoj, upozorio je na današnjoj konferenciji Novi sindikat.

Povjerenik Novog sindikata u Imunološkom zavodu Srećko Sladoljev napomenuo je kako je Zavod i prije samog nezakonitog stečaja dao smjernice Vladi kako to učiniti.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), kazao je Sladoljev, mora dati privremenu proizvodnu dozvolu radi prerade 30 tona plazme dobrovoljnih davatelja i finalizacije oko 11 milijuna kuna prerađevina. Privremena dozvola dala bi vremena Imunološkom zavodu da na postojećoj lokaciji građevinski otkloni prigovore HALMED-a oko objedinjenja proizvodnog ciklusa.

Opozvani direktor već je avansno za radove uplatio novac i kupio kapitalnu opremu, a HALMED bi tada dao radnu dozvolu za duže razdoblje što bi, naglasio je Sladoljev, bilo dovoljno da se izgrade suvremeni pogoni na prikladnoj lokaciji kao konačno rješenje.

Sladoljev je istaknuo da država treba raspisati javni natječaj za najodgovorniju osobu – direktora zavoda, a ne ih i dalje postavljati po stranačkom ili nekom drugom ključu.

Ustvrdio je kako je konferencija za novinare sazvana u vrijeme sastanka ministara gospodarstva i zdravstva i predstojnika Ureda za upravljanje državnom imovinom s četvoricom predstavnika tvrtke Octapharma u vezi njihovog ulaska u strateško partnerstvo s Imunološkim zavodom.

Upravo su predstavnici Octapharme u Hrvatskoj u ljeto prošle godine na zanimljiv način proslavili odluku HALMED-a da Zavodu ne produži radnu dozvolu, kaže Sladoljev. “Zavod je bio prepreka ulasku njihovih proizvoda, a slomu hrvatske tvrtke vjerojatno se raduju i neki koji bi rado tu plasirali svoje skupe lijekove”, istaknuo je.

Na sastanak nisu pozvani ostalih pet potencijalnih strateških partnera (Grad Zagreb, Jadran Galenski Laboratorij, fond Nexus i Pharmas, Biognost te Grifols) koji su također iskazali interes, čime su stavljeni u neravnopravni položaj.

Sladoljev je potvrdio da će, ako mu se ponudi, prihvatiti mjesto direktora Zavoda uz uvjet da država porazgovara s HALMED-om u smislu da Agencija olabavi kriterije i “ne gleda dlaku u jajetu” u trenutku kad Imunološki zavod ima najbolje uvjete za proizvodnju.

“Protiv sam strateškog partnera u segmentu prerade krvnih pripravaka. Proizvodnja virusa nije od strateškog interesa i tu zapravo vidim mogućnost da uđe strateški partner, ali ne na način kako je to zamišljeno”, istaknuo je.

Trenutne strateške partnere vidi kao “korak da Imunološki preuzmu velike kompane”, osim Grada Zagreba koji nije strateški partner ” u klasičnom smislu” pa se nada da ih neće iznevjeriti.

Sladoljev je potvrdio da je u DORH-u i USKOK-u započela istraga HALMED-a i da je bio na razgovoru prije tjedan dana, te je najavio da će prokazati državu i HALMED jer su “dogovarali stvari koje nisu bile u interesu zdravstva”.

Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš ocijenio je da Vlada griješi što strateškog partnera traži u krupnom kapitalu “jer je krajnji mogući negativan rezultat da Zavod ode u privatne ruke i da se s njegovim pripravcima počne trgovati bez društvene kontrole”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: