Kotor slavi svog zaštitnika Svetog Tripuna

Kotor i Kotorska biskupija u utorak su po 1205. put proslavili svog zaštitnika Svetog Tripuna, a večernju središnju misu služio je kotorski biskup mons. Ilija Janjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po staroj tradiciji mornari kopljanici Bokeljske mornarice čuvaju počasnu stražu na misama u bazilici, Katedrali sv. Tripuna.

Vanjska proslava, svečanost i procesija sv. Tripuna, održat će se u nedjelju, 9. veljače. Odlukom kotorskog biskupa iz 2000. godine vanjska proslava i procesija slave se prve nedjelje nakon 3. veljače kako bi u procesiji neradnim danom sudjelovalo što više vjernika i štovatelja sv. Tripuna. Tradicionalno u  procesiji sudjeluje mnoštvo vjernika, redovnica, brojnih hodočasnika iz regije, redovnika,  građana Kotora i Boke kotorske koji odaju počast zaštitniku grada Kotora i biskupije još iz 809.godine.

Od XVI. stoljeća Bokeljska mornarica je preuzela vanjsku proslavu sv. Tripuna. Ispred Doma Bokeljske mornarice formirat će se glavni odred mornarice, koji će s gradskim glazbama Kotora i Tivta proći ulicama do trga ispred katedrale-bazilike gdje će Bokeljska mornarica odigrati kolo u čast sv. Tripunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanu pontifikalnu misu služit će kardinal Vinko Puljić, nadbiskup i mitropolit vrhbosanski. Nakon svete mise uslijedit će procesija ulicama Kotora.

Sveti Tripun rođen je u gradu Kampsadi oko 232. – 249. (Mala Azija) u tadašnjoj rimskoj provinciji Apamei, u kršćanskoj obitelji. Ime- etimoloških korijena “Trüph” (osoba plemenitog duha) je tada bilo uobičajeno.

Štovanje ovog sveca započelo je nakon mučeničke smrti u Nicej, gdje mu je suđeno pred prefektom cijele Male Aziije, Akvilinom (za vlasti rimskog imperatora Decija).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je na upit Akvilina: “Kojeg si stanja?” – Tripun priznao da je kršćanin, izjavom: “Slobodan sam, a po uvjerenju kršćanin!”. Nakon provedenog suđenja odrubljena mu je glava. Tijelo Svetog Tripuna nakon smrti je bilo preneseno u Kampsadu, otuda  u Carigrad, a iz Carigrada u Kotor.

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.