Poljska će Big Tech lupati po džepu: Za cenzuru 2,2 milijuna dolara kazne

Foto: commons.wikimedia.org, Jenifer Moo, flickr; fotomontaža: narod.hr

Novi poljski zakon kažnjavat će s 2,2 milijuna američkih dolara novčane kazne tvrtke vlasnice društvenih medija ako cenzuriraju objave koje su legalne.

Novi zakon omogućit će pojedincima da podnesu žalbu protiv tvrtki vlasnica društvenih mreža zbog cenzuriranja njihovih objava koje nisu protivne poljskom zakonu.

Prema novom zakonu, osoba može uputiti žalbu tvrtki vlasnici društvene mreže, a ona će imati 24 sata da riješi problem. Nakon 48 sati, osoba može uputiti sudsku peticiju za pristup svojoj objavi ili svom računu. Sud će tada razmotriti slučaj kroz maksimalno 7 dana. Čitav proces odvijat će se elektroničkim putem, piše christianitydaily.com.

Zbigniew Ziobro, poljski ministar pravosuđa, najavio je donošenje zakona u četvrtak i rekao da je sloboda izražavanja “jedna od najvažnijih sloboda u demokratskoj državi.”

Zakon o slobodi govora ne opravdava govor mržnje, a čak niti klevetu, budući da Poljska ima stroge zakone i o jednom i o drugom i da čin klevete smatra ozbiljnim zločinom.

Ziobro je objasnio: “Često su žrtve tendencija ideološke cenzure također predstavnici različitih grupa čiji se sadržaj uklanja i blokira samo zato što izražavaju stavove i pozivaju se na vrijednosti koje su s točke gledišta zajednica neprihvatljive.

Također je dodao: “Željeli bismo predložiti alate koji će omogućiti jednoj i drugoj strani da se pozovu na odluku tijela koje će moći prosuditi da li sadržaj koji se pojavljuje na određenom računu zaista krši osobna prava, treba li se ukloniti ili je riječ o cenzuri.”

Ministar pravosuđa također se osvrnuo na to kako pitanje cenzure na društvenim mrežama može biti osjetljiva tema, ali da može imati i negativan utjecaj na slobodu ljudi, posebno onu koja uključuje slobodu govora.

“Shvaćamo da to nije laka tema, shvaćamo da na internetu treba postojati sfera garancija za svakoga tko se osjeća oklevetano, sfera ograničavanja različitog sadržaja koji može nositi negativan utjecaj na sferu sloboda drugih ljudi.”

Jednom kada poljski sud presudi da zaista postoji cenzura nečije objave, poljski Ured za elektroničke komunikacije može kazniti društvenu medijsku tvrtku s ukupno 8 milijuna PLN ili 2,2 milijuna američkih dolara – ako iz nekog razloga odbiju udovoljiti sudskoj presudi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr