Poljska: Zbog špijunaže uhićen kineski zaposlenik Huaweija i poljski kibernetički stručnjak

epa06966086 (FILE) - Visitors are reflected in a mirror with the Huawei company logo during the official launch event for the Huawei Mate 10 smartphone series in Munich, southern Germany, 16 October 2017 (reissued 23 August 2018). The Australian government has banned Chinese Telecommunications Company Huawei from bidding in the construction of the country's 5G networks over allegations of national security concerns, media reported on 23 August 2018. *** Local Caption *** 54419111

Poljska je uhitila kineskog zaposlenika Huaweija i poljskog kibernetičkog stručnjaka pod sumnjom za špijunažu, izvijestila je državna novinska agencija PAP, produbivši kontroverzu oko kritika Zapada na račun tog kineskog telekomunikacijskog diva.

Poljska javna televizija TVP navodi da su sigurnosne službe pretražile lokalne urede tvrtke Huawei kao i poljske urede telekomunikacijske firme Orange. Huawei i Orange nisu bili dostupni za komentar.

U prosincu su kanadske vlasti uhitile Meng Wanzhou, glavnu financijsku direktoricu Huaweia, na zahtjev Sjedinjenih Država u sklopu istrage o navodnim kršenjima američkih trgovinskih sankcija.

Američke obavještajne agencije navode da je Huawei povezan s kineskom vladom te da bi njegova oprema mogla sadržavati komponente i programe koji omogućavaju Pekingu da dođe do niza podataka. Nijedan dokaz za to nije javno iznesen, a tvrtka je opetovano demantirala te navode.

>Reakcije iz Kine na uhićenje čelnice Huawei-a: Već treći Kanađanin pritvoren

Američke kritike navele su niz zapadnih zemalja i tvrtki da razmotre hoće li dopustiti korištenje opreme Huaweija u svojim telekomunikacijskim mrežama.

“Kineski državljanin je poslovni čovjek koji radi u velikoj elektroničkoj tvrtki…. a Poljak je poznat u krugovima povezanim s kibernetičkim poslovanjem”, rekao je Maciej Wasik, zamjenik šefa poljskih specijalnih službi, za PAP.

>Zaoštravanje na relaciji Kina-SAD-Kanada: Meng Wanzhuo iz tvrtke Huawei prijeti 30 godina zatvora?

Dvojica uhićenih bit će u pritvoru tri mjeseca, izvijestio je PAP pozivajući se na glasnogovornika čelnika specijalnih službi.

TVP je objavio da je Poljak bivši agent unutarnje službe sigurnosti.

Izvor: narod.hr/hina