Potpišite peticiju: Spasite slobodu fotografiranja!

Podnesen je prijedlog kojim bi 9. srpnja ove godine Europski parlament mogao uništiti fotografiju. Naime, sloboda je fotografiranja na javnim mjestima pod napadom. Do sada ste u većini europskih zemalja bili slobodni objaviti fotografije koje ste snimili na javnom tlu, ali tome bi uskoro mogao doći kraj.

Komplikacije o kojima je čak i teško govoriti

To se zove “sloboda panorame” (Freedom of panorama). Do sada, kada ste bili na odmoru u Londonu. mogli ste slobodno snimiti fotografiju “Londonskog oka” i podijeliti je s prijateljima na Facebooku. Ako vam je netko čak bio voljan platiti za korištenje te fotografije, to je bilo također dopušteno. Međutim, oboje bi se uskoro moglo promijeniti i uništiti fotografiju i fotografiranje kakvo smo do sada poznavali.

Zastupnica u Europskom parlamentu Julia Reda, pokušala je uvesti “slobodu panorame” u svim zemljama EU, jer nekoliko zemalja, poput Francuske i Italije imaju zakon koji zabranjuje slobodno fotografiranje. U većini zemalja poput Velike Britanije, Španjolske, Portugala, Njemačke, Nizozemske, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Austrije i Hrvatske, smijete objaviti ili prodavati fotografije javnih zgrada koje ste slikali s javnog tla. Ipak, to nije dopušteno u u svim zemljama, a u ovim zemljama je zabranjeno: Belgija, Bugarska, Cipar, Estonija, Francuska, Grčka, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Rumunjska i Slovenija.

Julia Reda ističe da će čak i privatni “upload” fotografija na Facebooku trebati suglasnost arhitekta, pa ćete kod prijenosa fotografija morati dati Facebooku licenciju za njihovo komercijalno korištenje.

Opasnost i za Wikipediju

Sadašnji bi prijedlog to potpuno promijenio i ukinuo “slobodu panorame”. Umjesto uvođenja “slobode panorame” u zemlje koje ne poznaju taj zakon, Europski parlament bi preuzeo restriktivni zakon iz onih zemalja koje su takav zakon već imaju. Uz takav zakon, ulične fotografije, fotografije s putovanja i fotografije arhitekture će biti eliminirane iz fotografija koje smo do sada mogli bezbrižno snimati..

Značilo bi to i kraj dijeljanja fotografija suvremenih zgrada i javnih umjetničkih djela na društvenim mrežama, pa čak i na Wikipediji.

Čak i uz najbolju volju, nije moguće uvijek saznati ime arhitekta svake javne zgrade kako bi tražiti dopuštenje prije nego što možete objaviti i eventualno prodati fotografiju.

Organizirano je i potpisivanje peticije kojom se pozivaju članovi Europskog parlamenta da ne ograničavaju “slobodu panorame” na bilo koji način, te da ona bude slobodna u svim zemljama članicama Europske unije, tako da europski građani mogu biti sigurni da djeluju u okviru zakona, kada fotografiraju i objavljuju fotografije javnih zgrada bilo gdje u Europskoj uniji. Tako nešto je potrebno kako bismo mogli i dalje širiti našu europsku kulturu i umjetnost. Potpišite peticiju za slobodu fotografiranja panorame OVDJE, kako vaše fotografije ne bi morale biti cenzuruane poput one na vrhu.

Što bi to moglo značiti za nas u Hrvatskoj?

Kipar Antun Augustinčić umro je 1979. i do sada ste se pokraj njegovih kipova postavljenim na javnim mjestima mogli slobodno fotografirati i te slike podijeliti bez straha na društvenim mrežama.

Ako se “sloboda panorame” ukine u Hrvatskoj, i ako ne želite plaćati autorska prava, sve će takve slike morati biti uklonjene. Više se nećete moći fotografirati ni uz spomenik Grgura Ninskog u Splitu, niti uz opatijsku Djevojku s galebom, kao ni ispred Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i takve slike podijeliti na internetu ili drugdje javno izložiti bez plaćanja naknade arhitektu, kiparu, nositelju autorskih prava, bez obzira je li riječ o privatnoj osobi ili internetskom portalu.

Grgur Ninski Split

Svaki će fotograf na javnim površinama morati voditi računa nalazi li mu se u kadru nešto zaštićeno autorskim pravom.

Ako želite i dalje bez straha fotografirati zgrade, spomenike, uslikati se ispred njih i slobodno te slike podijeliti na društvenim mrežama bez razmišljanja o tome je li arhitekt ili umjetnik spomenika umro prije više od 70 godina, potpišite peticiju.
Kontaktirajte hrvatske europarlamentarce i upozorite ih zašto je važno da glasuju protiv ovog prijedloga.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Aitor Escauriaza/Flickr