Potvrđen novi sastav Europske komisije na čelu s Urslom von der Leyen: Šuica potpredsjednica

epa08028377 Chairman of the European People's Party group in the European Parliament Manfred Weber (L) and European Commission President-elect Ursula von der Leyen (R) speak before her adress to the European Parliament ahead of a vote of Members of the European Parliament on her college of commissioners, in Strasbourg, France, 27 November 2019. EPA/PATRICK SEEGER

Europski parlament u Strasbourgu potvrdio je novi sastav Europske komisije na čelu s Urslom Von der Leyen i 26 novih povjerenika.

S 461 glasom za, 157 protiv i 89 suzdržanih potvrđena je nova Europska komisija, javlja HRT.

HDZ-ova Dubravka Šuica imenovana je za potpredsjednicu Komisije za demokraciju i demografiju.

> Dr. sc. Igor Peternel: ‘Dubravka Šuica – to je danas HDZ- lijevo liberalna opcija po ukusu Vesne Pusić’

> Službeno objavljen popis kandidata za članove nove Europske komisije: Kandidat za plaću od 20 tisuća eura je HDZ-ovka Dubravka Šuica

>Istanbulska bojna: Šuica kaže da nema većih Hrvata od nje i kolega na HDZ-ovoj listi

>Tko je Dubravka Šuica, Plenkovićeva kandidatkinja za povjerenicu u Europskoj komisiji?

Evo kako su glasovali hrvatski zastupnici

Pučani Tomislav Sokol, Karlo Ressler, Željana Zovko i Dubravka Šuica bili su ‘za’ imenovanje, socijaldemokrati Tonino Picula, Biljana Borzan, Predrag Fred Matić također su glasali ‘za’. Valter Flego također je bio ‘za’, a Ivan Vilibor Sinčić i Mislav Kolakušić bili su jedini ‘protiv’ ovakvog sastava.

Prvi koraci von der Leyen

Europa bi trebala postati predvodnica u rješavanju svjetskih problema, od tranzicije na nultu emisiju stakleničkih plinova do sile u digitalizaciji i gospodarstvu koje uspostavlja ravnotežu između tržišta i društva, izjavila je u srijedu predsjednica Europske komisije predstavljajući kolegij povjerenika i program zastupnicima u Europskom parlamentu.

“Ako budemo dobro radili Europa će biti prvi kontinent 2050. koji će biti ugljično neutralan, bit će sila digitalizacije, bit će gospodarstvo koje postiže ravnotežu između tržišta i društva, ona će voditi u rješavanju svjetskih problema”, izjavila je Ursula von der Leyen.

Priznala je da je taj put je težak i da zadaća nije nimalo laka, ali da Europa to može uz volju i optimizam koja je postojala i prije 30 godina i srušila Željeznu zavjesu.

Po njezinim riječima, Europska unija će u idućih pet godina, koliko traje mandat Komisije, krenuti u “tranziciju koja će dotaknuti svaki dio našeg društva i gospodarstva”, ocijenivši također da je svijetu koji je sve nemirniji europsko vodstvo potrebnije nego ikada prije.

“Preveliki broj sila govori jezikom konfrontacije i unilateralizma (…) i svijetu je naše vodstvo potrebnije nego ikada prije te stoga moramo biti odgovorna sila, snaga za mir i pozitivne promjene”, kazala je nova šefica Komisije.

Von der Leyen smatra da svojim partnerima u UN-u treba pokazati da se mogu osloniti na Uniju, a prijateljima na zapadnom Balkanu pokazati da imamo “istu kontinent, istu povijest i kulturu, a dijelit ćemo i istu sudbinu”.

“Naša vrata ostaju otvorena, poručila je von der Leyen, dodavši da EU istu sudbinu dijeli s transatlantskim partnerima.”

Govoreći o prioritetima istaknula je da je ovo “geopolitička” Komisija te ako postoji ijedno područje gdje je svijetu potrebno europsko vodstvo to je zaštita okoliša i borba protiv klimatskih promjena.

“To je egzistencijalni problem za Europu i svijet i ne smijemo gubiti ni trenutka u borbi protiv klimatskih promjena”, kazala je predsjednica EK-a.

Tko je Dubravka Šuica?

Dubravka Šuica rođena je Dubrovčanka s diplomom engleskog i njemačkog jezika. Svoja prva radna iskustva stjecala je na radnom mjestu profesorice engleskog i njemačkog jezika u dvije dubrovačke škole i centru za odgoj i usmjereno obrazovanje. Kasnije postaje asistent na pomorskom fakultetu u Dubrovniku, a zatim i profesorica engleskog jezika na dubrovačkom veleučilištu. Četiri je godine obnašala dužnost ravnateljice dubrovačke gimnazije, a u to vrijeme predavala je i na American College of Management and Technology u Dubrovniku.

U HDZ-u je od 1990., a danas je i potpredsjednica te stranke. U Sabor je ušla 2000. godine, a godinu kasnije izabrana je za gradonačelnicu Grada Dubrovnika. Dužnost gradonačelnice obnašala je od 2001. do 2009. godine. U Europski parlament ušla je odmah 2013. godine, a trenutni mandat traje joj do 2019.

U Europskom parlamentu djeluje kao zamjenica u Odboru za vanjske poslove (AFET), zamjenica u Odboru za prava žena i ravnopravnost spolova, zamjenica u Odboru za transport i turizam (TRAN), Članica Izaslanstva za odnose s BIH (DSEE), zamjenica u izaslanstvu za odnose s SAD-om (D – US) i Članica Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane (ENVI).

Uz nabrojano, Šuica je potpredsjednica kluba Žena EPP (Europske pučke stranke), predsjednica Odbora za vanjske i europske poslove Hrvatske demokratske i vijećnica u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika.

Vezano uz Istanbulsku konvenciju Šuica je u EP glasovala ‘ZA’, te je kod rasprave o istoj u Hrvatskoj naglasila „puno je važnije usvojiti Istanbulsku konvenciju i tako smanjiti mogućnost nasilja nad ženama, nego odbaciti ovaj dokument zbog riječi kao što su spol ili rod. Znam da se nekima koji su desno ovo neće svidjeti, ali je tako.“

Dodala je još: “Bilo bi nam lakše da je Vlada Zorana Milanovića ratificirala Istanbulsku konvenciju. Ovako to je na HDZ-u, i vjerujem da nećemo odustati, iako će nas kritizirati dio desno orijentiranih birača. Međutim, na to moramo biti spremni želimo li spašavati žene koje su žrtve nasilja.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT