Tko je Dubravka Šuica, Plenkovićeva kandidatkinja za povjerenicu u Europskoj komisiji?

Foto: fah

Premijer Andrej Plenković u utorak je potvrdio da će hrvatska kandidatkinja za povjerenicu Europske komisije biti dosadašnja europarlamentarna zastupnica Dubravka Šuica, koja je posljednju godinu prethodnog mandata u Europskom parlamentu posvetila lobirajući za Istanbulsku konvenciju i Marakaeški sporazum.

Od profesorice u osnovnim školama do gradonačelnice

Ona je rođena 1957. godine te je diplomirala engleski i njemački jezik. Prije nego što je ušla u politiku radila je kao profesorica engleskog i njemačkog jezika u dubrovačkim osnovnim i srednjim školama. Članica je HDZ-a od 1990. godine, a od 1996. do 2001. godine obnašala je dužnost ravnateljice Gimnazije Dubrovnik. Prvi politički uspon doživjet će 1998. godine kada postaje predsjednica Gradskog odbora HDZ-a Dubrovnik.

Godine 2001. izabrana je za gradonačelnicu Dubrovnika te će na čelu tog grada provesti dva mandata, do 2009. godine.

Na unutarstranačkim izborima 2012. godine izabrana je za potpredsjednicu HDZ-a, a obnaša i dužnost predsjednice nacionalnog Odbora za vanjske i europske poslove HDZ-a.

Dubravka Šuica je u razdoblju od 2001. do 2011. godine tri puta birana u Hrvatski sabor, a od 2004. godine je pet puta zaredom izabrana za potpredsjednicu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe.

U listopadu 2012. izabrana je za potpredsjednicu zajednice žena Europske pučke stranke (EPP), godinu dana nakon izabrana je po prvi puta u Europski parlament, a 2014. godine na drugi mandat u EP na razdoblje od pet godina.

Godine 2019. našla se na listi Andreja Plenkovića za europarlamentarne izbore te po treći puta postaje europarlamentarnom zastupnicom te postaje potpredsjednicom zastupničkom kluba EPP-a.

Dubrovački HDZ tražio izbacivanje Šuice zbog potpore HNS-ovom gradonačelniku

Zanimljivo, jedna od najodanijih suradnica premijera Plenkovića koji njeguje neprirodnu koaliciju s HNS-om i sama je bila napadana zbog istoga prije pet godina. Naime, gradska organizacija dubrovačkog HDZ-a na čelu s Matom Frankovićem 2014. godine zatražila je izbacivanje Dubravke Šuice iz stranke jer je s još troje vijećnika HDZ-a, mimo dogovora, paktirala s tadašnjim gradonačelnikom Dubrovnika Androm Vlahušićem.

S njom su tada, mimo dogovora glasovali HDZ-ovi vijećnici Dubravka Marunčić, Mario Obuljen i Niko Bulić.

“Za bavljenje politikom nije dovoljno biti mlad, treba i nešto malo mudrosti, a bar mi Dubrovčani smo po tome poznati i šteta da se mlada ekipa tako zaigrala, vjerujem da će sve završiti dobro u korist HDZ-a”, komentirala je tada Šuica, a glavni tajnik stranke Milijan Brkić je kazao da nema govore o izbacivanju potpredsjednice HDZ-a.

Šuica o IK 2017.: ‘Ima nekih točaka koje se odnose na definiciju roda’

“Previše se diže buke oko toga i previše je podjela u Hrvatskoj da bi sad Istanbulska konvencija postala tema u Hrvatskoj. Činjenica je da je njen osnovni cilj zaštita žena od nasilja, to je ono što je ona željela postići. Ja sam bila i u Vijeću Europe i bavila sam se s tom tematikom.

Ima nekih točaka koje se odnose na definiciju roda koje se mogu tumačiti ovako i onako, ali mislim da njezin cilj nije to. Njezin cilj je pomoći državama članicama da ojačaju vlastito nacionalno zakonodavstvo i da se borimo protiv nasilja nad ženama koje postoji. To svi u informacijama, pa i vi iz medija, ignorirate a stavljate akcent na nešto što je podredno”, ustvrdila je Šuica 2017. objašnjavajući zašto je podržala ovu konvenciju na glasovanju u Europskom parlamentu.

Šuica o IK 2018.: ‘Nema nikakve rodne ideologije u IK, za njenu implementaciju potrebno je više od milijardu kuna’

Gostujući u HRT-ovoj emisiji Otvoreno 2018., Šuica će u potpunosti stati iza Istanbulske konvencije unatoč kritikama da ona otvara vrata rodnoj ideologiji.

“Nitko nije na taj način eksplicitno bio protiv, nego je svatko izražavao svoja stajališta, odnosno svoje bojazni oko definicije roda i spola. To je jedina bojazan u toj Istanbulskoj konvenciji koju smo na kraju ipak razjasnili. Dakle, nema nikakve rodne ideologije u Istanbulskoj konvenciji, nažalost krivo se iščitava, krivo se interpretira, radi se samo o tome, da eksplicitno kaže Istanbulska konvencija da postoji biološki spol muškarac i žena. Međutim, postoji i društveni konstrukt oko rodne uloge žena, a to vam je ono što se smatra lošim od strane onih koji se protive”, kazala je odgovarajući na pitanje protivi li se itko u HDZ-u ratifikaciji IK u Hrvatskom saboru.

>EU obilježila potpisivanje IK: pročitajte što su govorili Šuica i Jakovčić!

>(VIDEO) HRT ugostio HDZ-ovku za hvalospjeve svom radu – znate li da je kćer Tončice Čeljuske stažirala kod Šuice u Bruxellesu?

>Tko je HDZ-ova Sanja Putica, nova državna tajnica u Ministarstvu Blaženke Divjak?

“Puno je veći problem, kada se ratificira, implementacija Istanbulske konvencije i to je jedan od razloga zašto je prijašnja Vlada nije ratificirala jer radi se više od milijardu kuna koje će trebati ostaviti u proračun za sljedeću godinu ukoliko se ratificira zbog izgradnja skloništa, sigurnih kuća i mnogih drugih razloga”, dodala je.

Šuica o Marakeškom sporazumu: ‘Dali smo ovlasti EU da s jednim glasom odlučuje o tom dokumentu’

Ova europarlamentarna zastupnica podržavala je i kontroverzni Marakeški sporazum, dokument za kojeg postoji strah kako briše granicu između legalnih i ilegalnih migranata, te time dekriminalizira ilegalne prelaske granica suverenih zemalja.

“Smatram da Hrvatska treba brinuti o migrantima, ali o legalnim migrantima, naravno. Nemojte zaboraviti da je svaki Europljanin, a i dio Hrvata, u zadnjih 100 godina barem jedan put u životu bio migrant. Treba imati solidarnosti i razumjeti o čemu se radi. A posebice zato što to nisu samo migranti u onom smislu riječi kako ih u posljednje vrijeme poimamo, to su i naši studenti, Hrvati koji žive u iseljeništvu itd”, kazala je Šuica te u nastavku otkrila o procesu odlučivanja.

“Neće biti važno tko je tamo prisutan, mi smo radili na tom dokumentu, prije svega smo dali ovlasti EU-u da s jednim glasom odlučuje o tom dokumentu, u tom smislu Hrvatska je već pristala na tako nešto”, otkrila je govoreći o tome treba li predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ići u Marakeš na potpisivanje sporazuma.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr