Prosvjedi diljem Italije nakon što su COVID potvrde postale obvezne za radnike

epa09525851 People take part in the 'No Green Pass' demonstration near Duomo, in Milan, Italy, 15 October 2021. There were widespread protests and strikes across Italy on the day as the Green Pass health pass came into force in all workplaces. EPA/Matteo Corner

U Italiji su izbili masovni prosvjedi jer je zdravstvena propusnica za COVID postala obavezna za sve radnike, donosi EuroNews.

Za mnoge Talijane “zelena propusnica” znači i zadržavanje radnog mjesta. Vlast je na prosvjede ostala gluha.

“Osjećam se kao da sam opljačkana i nemam osnovno ljudsko pravo na rad, a radim od svoje 16. godine”, kaže Flavia Borella, prodavačica iz Trevisa, navodi HRT.

Radnici koji nisu cijepljeni sami će morati plaćati 15 eura za testiranje, a potrebna su tri tjedno.

Policija je izašla u punoj pripravnosti, škole su u petak rano završavale nastavu, a veleposlanstva su izdavala upozorenja o mogućem nasilju uslijed zabrinutosti da bi prosvjedi protiv cijepljenja mogli postati nasilni, kao što se dogodilo u Rimu prošlog vikenda.

Za nasilje u glavnom gradu kriva je navodno mala ekstremno desničarska skupina Forza Nuova, za koju stručnjaci kažu da se infiltrirala u prosvjede prošlog vikenda.

Novo pravilo znači da će zaposlenici morati pokazati propusnicu za ulazak na svoje radno mjesto. Propusnica dokazuje da je osoba cijepljena, da se oporavila od COVID-19 u posljednjih šest mjeseci i da je nedavno na testu bila negativna.

Zaposlenici i poslodavci riskiraju novčane kazne ako ih se ne pridržavaju. Radnici u javnom sektoru mogu biti suspendirani ako se pojave pet puta bez propusnice.

Propusnica je već potrebna u Italiji za ulazak u muzeje, kazališta, teretane i zatvorene restorane, kao i za vlakove i autobuse na velike udaljenosti ili domaće letove.

Više od 85% Talijana starijih od 12 godina primilo je barem jednu dozu, ali ima oko tri milijuna necijepljenih kojima prijeti odbijanje pristupa njihovim radnim mjestima.

“Danas smo pogazili naš Ustav”, rekao je prosvjednik protiv cjepiva, Loris Mazzarato. “Ja kažem NE ovoj diskriminaciji.”

Bio je među stotinama demonstranata u Trstu, gdje su se odvijali prosvjedi lučkih radnika koji su odbili pokazati Zelenu propusnicu. Prosvjednici su prijetili da će utjecati na komercijalne aktivnosti, iako su rani izvještaji pokazali da je luka i dalje operativna.

Ivano Russo, generalni direktor Confetre, Talijanske opće konfederacije prometa i logistike, udruge poslodavaca, rekao je za AFP kako od ukupno 900.000 vozača kamiona, kurira i skladišnih radnika “između 25 i 30 %” nema zdravstvene propusnice.

Vlada je ponudila besplatne testove lučkim radnicima u Trstu, dok se neki operateri terminala u luci Genova morali platiti sami.

“Pravi problem sa zelenim propusnicama za luku Genova, i općenito za sve luke, bit će cestovni prijevoz”, rekao je Roberto Gulli iz sindikata Uil za novine La Repubblica. “Mogao bi nastati kaos.”

Vlada premijera Maria Draghija branila je zdravstvenu propusnicu kao način da se izbjegnu daljnje karantene u Italiji, jednoj od europskih zemalja koja je najteže pogođena pandemijom i koja je dovela do pada njenog BDP-a od 8,9% 2020. godine.

Skeneri koji mogu čitati QR kodove mobilnih telefona sa zelenom propusnicom postavljeni su na većim radnim mjestima, poput Draghijeva ureda i sjedišta državne željezničke tvrtke Trenitalia.

No, na manjim radnim mjestima, od restorana do teniskih klubova, poslodavci i menadžeri morali su preuzeti aplikaciju koja može skenirati kodove. Iako nije bilo jasno koliko će Italija strogo provoditi zahtjev, strah od provjere na licu mjesta natjerao je poslodavce da ih ispoštuju, barem u početku.

Sankcije za poslodavce koji ne provjere zaposlenike kreću se od 400 do 1000 eura. Radnik koji ne pokaže zelenu propusnicu na poslu smatra se odsutnim bez opravdanja; ako se radnik ipak pojavi bez valjane zelene propusnice, mogao bi se suočiti s kaznama od 600 do 1500 eura.

A ako su posljednji dani bili ikakav pokazatelj, novouvedeno pravilo je utjecalo na više cijepljenja. Već je 81% populacije starije od 12 godina potpuno cijepljeno, ali broj prvih primljenih doza cjepiva u četvrtak je porastao za 34% u odnosu na početak tjedna.

U Italiji se samo zdravstveni radnici moraju cijepiti, a učitelji i djelatnici u školstvu morali su imati zelenu potvrdu za rad od 1. rujna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/ EuroNews