Ranjiva djeca kao žrtve: Belgija odobrila eutanaziju 9-godišnjeg i 11-godišnjeg djeteta

Foto: GettyImages

Dva djeteta u dobi od devet i jedanaest godina postala su (službeno) najmlađe osobe na svijetu koje su bile podvrgnute eutanaziji. Neimenovani maloljetnici primili su smrtonosne injekcije u Belgiji, jedinoj zemlji na svijetu čiji zakon dopušta teško bolesnoj djeci koja „trpe neizdržive bolove“ da odluče umrijeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće o njihovoj smrti, koja je nastupila 2016. ili 2017. godine, objavio je CFCEE, povjerenstvo zaduženo za nadzor eutanazije u Belgiji, a njihovu je dob potvrdio jedan belgijski dužnosnik.

Utvrđeno je da su belgijski liječnici u razdoblju od dvije godine dali troje djece smrtonosne injekcije, uključujući jedno 17-godišnje dijete oboljelo od mišićne distrofije. Devetogodišnje dijete, koje je imalo tumor na mozgu, i 11-godišnje dijete, oboljelo od cistične fibroze, postala su prva djeca na svijetu mlađa od 12 godina koja su primila eutanaziju, izjavio je član CFCEE-a za Washington Post.

Belgija je izmijenila svoj zakon o eutanaziji 2014. godine, omogućivši liječnicima da mogu legalno okončati život djeteta, bez obzira na njegovu dob, ako dijete to zatraži. Najprije se mora utvrditi da su djeca “psihički sposobna za donošenje takve odluke” te moraju dobiti pristanak svojih roditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podupiratelji zakona tvrde da dijete ne smije patiti protivno svojoj volji, no protivnici smatraju da su djeca previše mlada da donesu odluku o tome kako žele umrijeti.

Izvješće objavljeno 17. srpnja navodi da je troje maloljetnika među tisućama ljudi koji su između 1. siječnja 2016. i 31. prosinca 2017. godine umrli pod belgijskim režimom eutanazije.

Luc Proot, član CFCEE-a, branio je odluku o odobrenju eutanazije u slučajevima koji uključuju djecu rekavši: „Njihova je psihička i fizička patnja bila toliko velika da sam smatrao kako smo učinili ispravnu stvar“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se obavio postupak eutanazije u Belgiji, liječnici najprije moraju provjeriti nalazi li se dijete „u bezizlaznoj medicinskoj situaciji u kojoj trpi neprestane i neizdržive bolove koji se ne mogu olakšati i koji će dovesti do smrti u kratkom roku“.

Kada dijete pismenim putem izrazi želju za eutanazijom, djetetov psihijatar obavlja pretrage, uključujući testove inteligencije, kojima se utvrđuje djetetova moć rasuđivanja te se osigurava da „dijete nije pod utjecajem treće strane“. Međutim, roditelji mogu zloupotrijebiti svoj zahtjev.

Odluka Belgije da proširi svoje zakone o eutanaziji na sve maloljetnike izazvala je burnu reakciju u zemlji i šire. Belgijski biskupi izjavili su da je ovaj zakon „prevršio svaku mjeru“, dok je skupina od 162 belgijska pedijatra napisala: „U današnje vrijeme možemo savršeno kontrolirati fizičku bol, gušenje ili tjeskobu u trenutku približavanja smrti“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor Stefaan Van Gool, belgijski specijalist dječje onkologije, rekao je: „Danas zapravo ne postoji nikakvo objektivno sredstvo kojim bi se moglo dokazati da je dijete u potpunosti kompetentno ili sposobno dati svoj informirani pristanak uz potpuno razumijevanje svog postupka“.

Wim Distelmans, predsjednik Belgijskog povjerenstva za eutanaziju, ne slaže se s time: „Srećom, vrlo malo djece ispunjava kriterije, no to ne znači da bi [im] trebali uskratiti pravo na dostojanstvenu smrt“.

U Belgiji se u razdoblju od deset godina broj slučajeva eutanazije na godinu povećao gotovo peterostruko u svim dobnim skupinama. Od 4 337 osoba koje su se 2016. i 2017. godine odlučile za potpomognuto samoubojstvo u Belgiji, većinom su to bile osobe oboljele od raka.

Međutim, 710 osoba činili su uglavnom stariji bolesnici s relativno lakšim zdravstvenim tegobama, poput sljepoće i inkontinencije. Sedamdeset i sedam osoba odlučilo je umrijeti zbog neizdrživih psihičkih patnji, a 19 mlađih osoba između 18 i 29 godina također je odlučilo okončati svoj život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle je godine neurolog Ludo Vanopdenbosch napustio CFCEE u znak protesta jer nije došlo do pokretanja sudskog postupka nakon što je život jedne dementne osobe prekinut bez njenog prethodnog pristanka.

Otada je 360 belgijskih liječnika, akademskih stručnjaka i ostalih potpisalo peticiju zahtijevajući strože kontroliranje eutanazije u slučaju psihijatrijskih bolesnika.

Kratki pregled | Potpomognuto samoubojstvo u svijetu

Nizozemska

Nizozemska je 2002. godine postala prva zemlja koja je legalizirala potpomognuto samoubojstvo i eutanaziju, ali samo u određenim okolnostima, ukoliko bolesnik to zatraži pri punoj svijesti

Belgija

Slijedeći njen primjer, Belgija je iste te godine legalizirala dobrovoljnu eutananziju, no zakon nije obuhvaćao i potpomognuto samoubojstvo. Zakon je proširen 2014. godine za teško bolesnu djecu kojoj medicina ne može pomoći..

Sjedinjene Američke Države

Oregon je bila prva američka država koja je legalizirala potpomognuto samoubojstvo 1997. godine za teško oboljele osobe, koje mogu zatražiti da im liječnik prepiše smrtonosni lijek. Zatim su države Washington i Vermont slijedile taj primjer, dok je sud u državama Montana i New Mexico presudio u korist potpomognutog samoubojstva.

Švicarska

Švicarska, zemlja u kojoj se nalazi sjedište klinike Dignitas, uglavnom dozvoljava potpomognuto samoubojstvo ako su motivi časni, ali dobrovoljna eutanazija nije dozvoljena: prema zakonu, liječnik ne smije prepisati i dati smrtonosni lijek.

Njemačka

Zakon je sličan kao u Švicarskoj, no potpomognuto samoubojstvo je legalno jedino u slučaju da se smrtonosna doza uzme bez ičije pomoći, odnosno uz navođenje ruke.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Slobodnim glasovanjem u Zastupničkom domu, održanom 11. rujna 2015. godine, članovi parlamenta odbili su uvrstiti u Britanski zakon tzv. “pravo na smrt”. Protiv prijedloga glasalo je 330 članova parlamenta, dok je 118 članova glasalo za to da se dopusti odraslim teško oboljelim osobama da okončaju svoj život uz liječnički nadzor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.