Ristić: Tko bi povjerovao u glupost da Slovenci crtaju granice na Balkanu?

ristić janša
Foto: Borislav Ristić, Fah; fotomontaža: Narod.hr

Famozni je “non-paper” protutnjao proteklog tjedna ozemljem od Vardara, preko Trebevića, pa sve do Triglava. Autorstvo se pripisuje slovenskom premijeru Janši, ali i njegovom mađarskom kolegi Orbanu, gdje oni, navodno, nude “rješenje za Zapadni Balkan” u vidu stvaranja Velike Srbije, Velike Hrvatske i Velike Albanije. Skupio, kažu, Janša nacionaliste svih boja, pa krenuo da dijeli Bosnu!, piše Borislav Ristić u kolumni za Večernji list koju djelomice prenosimo.

Nitko taj non-paper još nije vidio, ali je jeka bila ogromna – čulo sve do Bruxellesa i Washingtona. A kad je tolika jeka, tko bi, onda, mogao posumnjati da takav “non-paper” ne postoji? Prvo smo, tako, vidjeli kartu prekrojenog Balkana, koju su prvo objavili makedonski mediji, a prenio bošnjački portal blizak tamošnjoj obavještajnoj zajednici, da bi onda opskurni slovenski blog objavio i sam “dokument” – i to u wordu, bez zaglavlja, datuma i potpisa.

(…)

Posebno na apsurd u ovom kontekstu zvoni spominjanje Orbana, ako se zna njegova bliskost s Rusima, ali i spominjanje mogućeg povratka Gruevskog u Makedoniju iz egzila u Mađarskoj. Ako pogledamo kartu koja pola Makedonije nudi Velikoj Albaniji, dok na vlasti imamo makedonsko-albansku koaliciju, onda je jasno kako ovakav spin dobro dođe vlastima za podršku toj koaliciji protiv “zlih nacionalista”.

Ako toj slici dodamo očajničke pokušaje slovenske oporbe oko rušenja Janšine vlade pred slovensko predsjedanje EU, kao i jake veze slovenskih europarlamentaraca s makedonskim vlastima, onda polako dobivamo obrise balkanske osovine kojoj bi ovaj šuplji spin mogao koristiti. Čitav tekst non-papera prisan kroz prizmu ljevice i čini notorni popis svih predrasuda kojima se ljevica služi u napadu na tzv. nacionaliste.

Sam non-paper je napisan toliko glupo da ga nitko normalan ne bi mogao shvatiti ozbiljno – osim onih kojima bi on bio potvrda vlastitih zabluda. Da netko s desnice stvarno nešto ovako misli, on to ne bi napisao na ovakav način, jer bi time doslovno pokopao samoga sebe. Tako smo dobili dokument koji služi kao etiketa i ideološka toljaga kojom će “mirotvorci” lupati “nacionaliste” po glavi.

Iz njega se vidi kako se naši zagovaratelji mira vole igrati s otvorenim plamenom pored balkanske bačve baruta ne bi li privoljeli SAD i EU na svoj mlin. Ali, to je i prst u oko upravo onima koje žele pridobiti na svoju stranu, pa je sva prilika kako će im se ovaj igrokaz razbiti o glavu – jer, ako su nas uspjeli obmanuti kuknjavom i galamom, to sigurno neće proći kod onih koji imaju snagu donositi odluke.

Smiješno je i pomisliti kako bi Slovenija imala interes drugima crtati granice, kada smo vidjeli kako nije imala snagu te granice ni samoj sebi nacrtati. Tko bi normalan, uostalom, mogao povjerovati u glupost da Slovenci crtaju granice na Balkanu, kad oni tu kartu ne mogu ni razmotati do kraja a da ne pređu granicu?, zaključuje Borislav Ristić za Večernji list.

Kolumnu u cijelosti pročitajte na Večernjem listu.

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr