Soros napao Poljsku, Mađarsku i Janšu: ‘EU im ne smije popustiti!’

Olaf Kosinsky/Skillshare.eu / wikimedia commons
Foto: Olaf Kosinsky/Skillshare.eu / wikimedia commons

Milijarder George Soros poručio je kako EU ne smije popustiti Mađarskoj i Poljskoj po pitanju vezanja vladavine prava s korištenjem sredstava iz europskih fondova, jer o tome ovisi budućnost EU-a.

U ponedjeljak su Mađarska i Poljska blokirale usvajanje Višegodišnjeg financijskog okvira za 2021.-2027. (europski proračun) te fonda za oporavak jer bi korištenje sredstava bilo povezano s poštivanjem vladavine prava. Mađarska i Poljska tvrde da bi kriteriji bili proizvoljni i ideološki. Druge ih zemlje u tome za sada nisu podržale, izuzev slovenskog premijera Janeza Janše koji se založio za kompromis.

“EU si ne može priuštiti kompromis po pitanju odredbi o vladavini prava. Odgovor na izazov koji predstavljaju Orban i Kaczynski (čelnik poljske vladajuće stranke PiS, op.a.) odredit će hoće li EU preživjeti kao otvoreno društvo vjerno vrijednostima na kojima je utemeljeno”, napisao je Soros u članku za Project Syndicate, a prenijela geopolitika.news

Za Orbana i Kaczynskog vladavina prava “predstavlja praktično ograničenje osobne i političke korupcije”, dok je Orban stvorio u Mađarskoj “razrađeni kleptokratski sustav”, piše Soros.

Soros u tekstu spominje i Janšu kao “bliskog političkog saveznika” Viktora Orbana, u kontekstu nabave respiratora, dijelom i iz Slovenije, za što su bile zadužene, tvrdi Soros, Orbanu bliske tvrtke.

Kontroverzni milijarder Soros osnovao je Zakladu Otvoreno društvo koja financira organizacije civilnog društva širom svijeta koje se uklapaju u Sorosevu viziju društvenog uređenja. Tu viziju ne dijele Mađarska i Poljska, kao niti desetine milijuna građana Europe.

Na drugoj strani, Viktor Orban navodi da Soroseve organizacije žele uništiti nacionalni identitet i tradicionalne vrijednosti te je zabranio djelovanje Sorosevog Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU) u Mađarskoj. To je sveučilište nekoć imalo sjedište u Budimpešti, a osnovao ga je Soros. Mađarska je također usvojila razne zakone kojima otežava Sorosevo financiranje nevladinih organizacija u zemlji, za koje Mađari smatraju da djeluju suprotno od nacionalnih interesa, a u korist stranih interesnih skupina

Mađarski je čelnik Sorosa nazvao “svjetskim oligarhom broj jedan”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/geopolitika.news