Stefano Gabbana: ‘Ne želim da me se klasificira kao homosekualca, ne želim da me oni brane, i ne sramim se oblačiti Melaniju”

wikimedia commons

Modna ikona Stefano Gabbana talijanske luksuzne kuće Dolce & Gabbana kaže kako se “ne boji” odjenuti i pohvaliti prvu damu Melaniju Trump kojoj je on omiljeni dizajner. U intervjuu za Washington Post prije nekoliko dana, Gabbana je, kako što često radi, digao na stražnje noge modni establishment – ponosno dajući podršku stilu gospođe Trump.

Znam da je Amerika velika zemlja i da su podjele velika“, rekao je Gabbana. “No ne idem za skandalom. Znam da sam kontroverzan ali se ne bojim to biti.”

“Na kraju, to su samo haljine”, komentirao je Gabbana sklonosti gospođe Trump za nošenje Dolce & Gabbana branda. “I kupila je haljinu. Mi joj ništa ne poklanjamo.”

Melanija Trump kupuje Dolce & Gabbanu od tinejdžerskih godina, a Gabbana se zbog toga nalazi na udaru kolega, također homoseksualaca, koji redom preziru i bojkotiraju Trumpa. No Stefano Gabbana, je čovjek kojeg je teško staviti u bilo koju ladicu.

U intervjuu kojeg je krajem prošle godine dao za Corriere rekao da je umoran od toga da ga se naziva “homoseksualcem” i radije se smatra “muškarcem”, kao i svi drugi muškarci.

“Podjele su apsurdne”

“Čak sam dizajnirao i majicu na kojoj piše “ja sam muškarac, ne homoseksualac” koju ću uskoro obući. Postoje samo ljudska prava, ne homoseksualna prava, i to je to. Najvažnije je biti čovjek bez drugih definicija. Te podjele su apsurdne i one se koriste u političke svrhe ili od drugih entiteta koji onda to eksploatiraju u svoju korist“, kaže Gabbana. Odnosno: homoseksualnost je po njemu izmišljeni identitet, izmišljen kako bi preko iskorištavanja fenomena homoseksualnosti kod nekih ljudi određene političke grupacije ostvarile određene probitke za sebe, a ne za homoseksualce, pozivajući se na homoseksualce.

Dolce i Gabbana: Jedina obitelj je tradicionalna, protiv smo ideje da dijete odrasta s dva gay ‘roditelja’

To nije prvi put da je razbjesnio “progresivne snage”, a nešto slično je rekao još 2015.: On i njegov bivši partner, s kojim je osnovao modnu kuću Dolce i Gabbana, a s kojim je prekinuo vezu 2004. no ostao u poslovnom odnosu, su izazvali neviđeni bijes “LGBT zajednice” kad su se 2013. izjasnili protiv istospolnih brakova. Gabbana je, kad je u intervjuu za London Telegraph upitan jesu li on i Dolce ikada razmišljali o ulasku u brak, rekao: “Što? Nikada!”, a  Dolce je na to dodao: “Ja sam praktični katolik”. A još puno ranije, 2006., izjasnio se protiv toga da istospolni parovi posvajaju djecu.

Taj udarac je bio tim neugodniji što su Dolce i Gabbana dugo bili “model” homoseksualnog para s plakata, prava LGBT reklama: uspješni, bogati, vrhunski modni kreatori za koje se nisu vezivali nikakvi skandali, pa ni oni s drogom kakvi obično idu uz svijet mode.

Šest osoba koje su odgojili ‘gay parovi’ pismom zahvalili Dolceu i Gabbani: ‘Hvala vam na hrabrosti!’

Nakon toga su bili suočeni s neviđenim bijesom i napadima “tolerantne” LGBT zajednice, koja ih je optužila za netoleranciju, a naročito ih je zabolio stav da je ipak bolje da istospolni parovi ne posvajaju djecu. No, Gabbana je ostao dosljedan u svojim stavovima. Najviše ih je napadao jedan drugi homoseksualac, koji je i pokrenuo kampanju protiv njih (ali se nije odrekao njihovih modnih dodataka s kojima je viđen i kasnije!), Elton John. Protiv njih je pokrenut medijski i javni linč.

“Nama se događa srednji vijek”

No Dolce nije odustajao: “To sam ja, tako sam odgojen na Siciliji, ne mogu se promjeniti – za mene je tradicionalna obitelj važna – mama, tata, djeca”, govorio je. A Steffano Gabbana je rekao, “Bojkotirate nas zbog čega? Jer ne mislimo kao vi? Je li to u redu? To nikako nije u redu. Sada je 2015. godina, a nama se događa Srednji vijek. To nikako nije u redu.”

Gabbana je rekao, “Ne želim da me se naziva homoseksualcem, jer ja sam muškarac. Čini mi se nevjerojatnim da se još uvijek koristi taj pojam: mi smo biološki muškarci. Isto vrijedi i za ženu. Riječ homoseksualac je izmišljena riječ, izmišljena da bi se klasificiralo ljude. Ne želim se identificirati na temelju mojih seksualnih izbora“, rekao je Gabbbana za Corriere – a spomenuvši “seksualni izbor”, navukao dodatni bijes “svoje” LGBT zajednice koja tvrdi da to tko s kim ide u krevet zapravo nije stvar izbora već biologije. Ovo je, svakako, bio hrabar istup jer – ne treba zaboraviti – svatko se može bez velike opasnosti suprotstaviti društvenoj skupini kojoj ne pripada (“antifašist” katolicima, npr.), no suprotstaviti se grupi unutar koje ste socijalizirani vam može stvoriti vrlo, vrlo velike probleme u životu.

Elton John pokrenuo kampanju bojkota Dolce Gabbane, jer se protive surogatstvu

Upravo zato Gabbana ne želi da ga se klasificira kao “homoseksualca” niti da ga se povezuje s tim terminom: kaže da ga se time protiv njegove volje uvrštava u grupu koja ga onda ima potrebe “braniti” tamo gdje, kaže on, nema nikakve potrebe braniti ga. “Akronimi služe za obranu, ali ja ne želim biti zaštićen od bilo koga, jer nisam uradio ništa loše. Ja sam jednostavno čovjek”, kaže Stefano Gabbana, koji je u svojih 55 godina života 20 proveo zajedno s Domenicom Dolceom. On je sad otvorio novi front protiv političke korektnosti nakon što je cijelog života prkosio normama koje vladaju u modnom svijetu, u kojem je, iako homoseksualac kao i gotovo svi poznatiji modni dizajneri, od rijetkih tradicionalno i prokatolički orijentiranih.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr