Steve Bannon: ‘Nakon izbora, svaki će novi dan u Bruxellesu biti Staljingrad’

Foto: Gage Skidmore /wikimedia commons

Steve Bannon, bivši strateg američkog predsjednika Donalda Trumpa, aktivno radi na povezivanju europske desnice. U razgovoru za švicarski Neue Zuercher Zeitung, 16. svibnja, iznio je zanimljive poglede o europskoj budućnosti, Rusiji, Kini i postojećim etabiliranim strankama.

“Zadnjih šest mjeseci vraćao sam se u Europu iznova i iznova. Prije deset dana sam bio u Norveškoj, sad sam u Berlinu, pa idem u Pariz, Italiju, Španjolsku. U Berlinu sam kako bih razgovarao s AfD-om koji će vjerojatno postati dio Salvinijeve grupacije. U rujnu, u Njemačkoj se očekuje još troje izbora u tri savezne države.

>Steve Bannon posjetio Rim: Surađivat će s kardinalom Raymondom Leom Burkeom

Ako trendovi ostanu stabilni, desne stranke će imati rezultat koji sam prorekao: oko trećine zastupnika EU parlamenta bit će članovi tabora nacionalista, a možda i više. Dinamika je na našoj strani. I, što je još bitnije: postoji mogućnost da u EU Parlamentu osnujemo jednu “Super Grupu“. Nemojte zaboraviti ni Nigela Faragea i njegovu stranku Brexit.

“Ako ne možeš realizirati vlastitu volju – možeš blokirati”

Poslije izbora svaki će novi dan u Bruxellesu biti Staljingrad. Nacionalisti će nastupati zajedno. Umrežavanjem će biti omogućeno ono što nazivam “vladanjem po negaciji”: ako ne možeš realizirati vlastitu volju – jer nemaš većinu – možeš blokirati. Time se situacija iz temelja mijenja. Od stranaka s kojima komuniciram nijedna ne želi napustiti EU. One žele Europu nacija. Na ovim se izborima odlučuje između dvije fundamentalne filozofije što ih čini tako važnima.

Na jednoj je strani Emmanuel Macron sa svojim savezom “Renaissance“. Njegov je cilj realizacija programa globalista: Sjedinjene Države Evrope. Pa bi po tom planu Nemačka trebala postati nešto poput Sjeverne Karoline, a Francuska Južne Karoline. Jednostavnije: nacije kao upravne jedinice jedne centralne birokracije. Macron želi centralizirati vanjsku politiku i stvoriti vojsku EU.

‘Prevarantski, pokvareni Pariški klimatski ugovor’

S druge su strane snage koje se zalažu za stari Westfalski model u kojem individualne nacionalne države zastupaju interese svojih građana. One čine uniju koja možda ima elemente komercijalne integracije, ali ne i političke, pogotovo po pitanju vanjske politike i migracija. I bez EU vojske.

Na ovim izborima zbog desnice imamo novu sliku, svi mediji pišu o europskim izborima, a tu je i stvarna alternativa: Viktor Orban, Matteo Salvini, Marine Le Pen, AfD. Ta alternativa govori: dajte da nacionalne države ponovo preuzmu kontrolu – ne da bi razorile EU, nego da bi je reformirale.

“Došao sam kod Marine Le Pen, bacio pogled na njezine financijske planove i tu i tamo rekao što smatram da je mudro. A to radim kod puno ljudi: jer sam nekad bio investicijski bankar, stalno stoga čitam poslovne planove. Marine Le Pen je odradila veličanstveni posao i skupila novac. I sada je jača od Macrona koji je pokrenuo prevarantski, pokvareni Pariški klimatski ugovor, zajedno s Angelom Merkel. A taj Ugovor omogućava Kinezima da pumpaju u atmosferu koliko god hoće plinova. I demokracije Zapada to trebaju financirati.

Njemačka je centralna nacija našeg europskog projekta. Prof.dr. Meuthen (AfD) me oduševio, prije svega ekonomskim znanjem. Većina Nijemaca želi reformiranu EU, ne žele ju napustiti.”

‘Rusija nije glavni protivnik. Ona je jedna obična kleptokracija, koju vode gadni tipovi’

Bannon je u intervjuu između ostaloga otkrio kako mu je kćer diplomirala na Westpointu te služila u 101 Zračnoj diviziji u Iraku.

“I u najtoksičnijim dijelovima elite u Washington sam uvijek ponavljao: Rusija nam nije glavni protivnik. Glavni protivnik je totalitarna komunistička diktatura u Kini. Ona je egzistencijalna prijetnja za Zapad. Globalističke elite to ne žele priznati jer itekako dobro zarađuju na usponu Kine. Ukupno gospodarstvo Rusije je veliko koliko i gospodarstvo savezne države New York. Rusija je zapala u smrtonosnu demografsku spiralu. A ne proizvodi ni ikakvu naprednu tehnologiju. Rusija je jedna obična kleptokracija, koju vode gadni tipovi. Oni imaju puno oružja i u puno dijelova svijeta izazivaju probleme. No, sigurnosna situacija je potpuno drukčija od one iz osamdesetih godina prošlog stoljeća kad sam radio u Pentagonu. Nitko se danas ne mora bojati da će ruski tenkovi pregaziti ravnice Sjeverne Njemačke. Mi moramo Rusiju prihvatiti kao ono što jest. Za početak bi bilo dobro kad Njemačka ne bi sklopila plinski sporazum s Rusijom (Sjeverni tok 2).

“Kineski dizajn čipova, robotička tehnika i umjetna inteligencija su čavli koji se zabijaju u mrtvački kovčeg njemačke inženjerske umjetnosti. Do 2025. će sve na svijetu biti “made in China“. Kina je otela njemačku robotsku tehniku prinudnim transferom tehnologije, lopovlukom i kupovinom ključnih njemačkih firmi. Globalisti, svi do jednog, glumataju kako je uspon Kine nešto poput drugog pravila termodinamike. Naprosto prirodni zakon. Ali ok, vidjet ćemo.

“Ovaj Pokret je isplaniran za desetljeća koja dolaze”

Posljednje što itko želi je rat u Južnokineskom moru. Ali Kina provocira permanentno. Oni su izgradili umjetne otoke protiv svih međunarodnih ugovora. Otuda se transportiraju trgovačka dobra vrijedna oko 5 trilijuna dolara svake godine. To je ruta opskrbe Japana, Južne Koreje, Tajvana. Svih azijskih demokracija.

“Najveći prioritet mog života je da Donald Trump 2020. bude ponovno izabran za predsjednika SAD-a. To je apsolutno egzistencijalno pitanje: i za SAD i za Zapad. Najbolje mjesto odakle mogu pomoći je – izvana.

“Naš Pokret raste, u Europi, u Aziji, u Latinskoj Americi. A kad ljudi jednom dođu na vlast, onda se radi o tome kako da najbolje moguće vladaju. Ključ svega je gospodarstvo. Da Trump nema rast od 3,2% i nisku nezaposlenost, glavu bi mu na kolac nabili. Uvijek je neophodan rast. Ali, kao što rekoh, mi smo tek počeli. Ovaj Pokret je isplaniran za desetljeća koja dolaze. Ja neću sve vrijeme biti tu, ali bit ću dugo.

Što bi povijest jednog dana trebala reći o Steveu Bannonu, zadnje je pitanje novinara.

“Neka me se sjećaju kao nekog tko se 100% založio za male ljude”, zaključio je Bannon.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Neue Zuercher Zeitung