Svećenik koji je iz Notre-Dame spasio Presveti sakrament i Trnovu krunu otkrio detalje: ‘Goruća katedrala dala je uvid u pakao’

Foto: snimka zaslona, fah; fotomontaža: narod.hr

Otac Jean-Marc Fournier spasio je Trnovu krunu i Presveti sakrament iz goruće katedrale Notre Dame, a nakon svog smionog spašavanja otkrio je i da je blagoslovio Crkvu prije nego što je pobjegao moleći Isusa da spasi njegovu kuću, prenosi portal Aleteia.

Svećenik je ušao u goruću katedralu kako bi spasio trnovu krunu i Presveti Sakrament

Fournier, inače kapelan pariške vatrogasne brigade inzistirao je da uđe u katedralu, a u razgovoru s novinarom francuskog katoličkog kanala KTO, objasnio je kako je odlazeći iz katedrale blagoslovio crkvu: “Ovdje sam potpuno sam, usred gorućih ostataka koji padaju sa stropa, pozivam Isusa da nam pomogne spasiti njegov dom. ”

Iskoristio priliku da izvrši blagoslov katedrale s Presvetim Sakramentom

“Nisam htio jednostavno otići: iskoristio sam priliku da izvršim Blagoslov s Presvetim Sakramentom.”

Otac Fournier tvrdi da je vjerojatno ovaj blagoslov zajedno s izvrsnim radom vatrogasaca doveo do spašavanja obje kule.

Spasenje Trnove krune bio je poseban izazov zbog sefa u kojem je čuvan. Svećenik je također promišljao o tome zašto se odlučio ući u goruću katedralu.

“Svi shvaćaju da je Trnova kruna apsolutno jedinstven i izvanredan relikt, ali Presveti Sakrament je naš Gospodin, stvarno prisutan u svom tijelu, duši, božanstvu i čovječanstvu i vi razumijete da je teško vidjeti nekoga koga volite kako odlazi u plamenu…zato sam nastojao sačuvati iznad svih stvarnu prisutnost Gospodina našega Isusa Krista.”

Otac Fournier također je rekao da mu je katedrala u požaru dala uvid u pakao.

“Dok sam ulazio u katedralu, bilo je malo dima i gotovo bez topline, ali imali smo viziju što pakao može biti: poput vatrenih slapova koji se slijevaju s otvora na krovu …”

Također je rekao da je unutar katedrale sigurnost vatrogasaca bila na prvom mjestu. “Umjetnička djela mogu se reproducirati”, rekao je, “ljudski život ne može.”

Zamijetio je i simboliku praha.

“Zapamtite da ste prah”, rekao je, tako je i katedrala “otišla u pepeo, ne da nestane, nego da se pojača, kao što smo mi kršćani, nakon uskrsnuća Kristovog. ”

Važnost Trnove krune je u tome što katolici vjeruju da ju je nosio Isus Krist tijekom njegova raspeća. Prema New Advent’s Catholic Encyclopedia, kruna je došla u Pariz 1238. godine kada ju je car Constantinople dao kralju Luju IX.

Skrbio za žrtve terorističkog napada u Parizu 2015.

Član pariških hitnih službi rekao je za Sky News da je kapelan Jean-Marc Fournier apsolutni heroj.

“Uopće nije pokazivao strah dok je odlazio po relikvije unutar katedrale i pobrinuo se da one budu spašene. On se svakodnevno bavi životom i smrću i ne pokazuje strah”, izjavio je član hitnih službi.

Fournier je 2015. pohvaljen zbog skrbi za žrtve terorističkog napada, a 2004. godine preživio je zasjedu u Afganistanu što je rezultiralo smrću 10 vojnika, prenosi Sky News.

Zahvaljujući hrabrosti svećenika Fourniera posvećene hostije spašene su iz požara, a tako i kruna za koju se vjeruje da ju je sam Isus nosio tijekom raspeća.

No, trnova kruna je samo jedna od brojnih relikvija i dragocjenosti koje je čuvala pariška katedrala Notre Dame, a od kojih su mnoge nestale u požaru. Popis umjetničkih djela i predmeta koji su krasili katedralu moguće je pogledati ovdje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/aleteia.org