VIDEO Irska: Katolička obitelj McArthur na sudu jer su odbili sudjelovati u kampanji za ‘gay brak’

Karen McArthur, osnivačica i vlasnica Ashers Baking Company, obiteljske pekarske tvrtke koju je osnovala u Sjevernoj Irskoj zajedno sa svojim mužem Colinom i sinom Danielom, ovih se dana suočava sa sudskom tužbom zbog toga što je odbila izraditi tortu za pro gay aktivističku kampanju.

Slučaj se zbio prošle godine u svibnju, kada je LGTB aktivist Gareth Lee želio naručiti tortu s natpisom ‘Podržite gay brak’ i fotografijom zagrljaja popularnih likova iz dječje serije ‘Ulica sezama’. McArthuri su odlučili odbiti taj zahtjev i vratili su novac.

Obitelj McArthur koja vodi tvrtku rekla je na sudu u Belfastu da nije mogla ispuniti narudžbu iz razloga što se to kosi s njihovim kršćanskim poimanjem braka kao zajednice između muškarca i žene.

“Problem je u natpisu na torti, jer kao kršćanka ne podržavam gay brak”, izjavila je Karen McArthur.

Tužitelji Vijeća za ravnopravnost tvrde da su McArthurovi odbijanjem narudžbe na kojoj je trebalo pisati ‘Podržite gay brak’, povrijedili zakon o protiv diskriminacije. S time se McArthurovi ne slažu napominjući kako vjeruju da je i sam posao kojim se bave došao od Boga te da imaju pravo sami odlučivati kao će voditi svoje poslovanje.

“Nismo željeli prekršiti zakon već smo nakon razmatranja zaključili da se ovakav natpis kosi s našim uvjerenjima i nismo mogli ispuniti narudžbu”, izjavio je Colin McArthur.

Zastupnik obitelji McArthur izjavio je da Vijeće za ravnopravnost koje je pokrenulo postupak ovakvim stavom djeluju protiv demokracije jer ne bi smjeli raditi pritisak i tjerati ljude da promoviraju nešto s čime se duboko ne slažu.

Predsjednik Vijeća za ravnopravnost Michael Wardlow na to je odgovorio kako Kršćani koji žele voditi svoje poslovanje trebaju poštivati zakon ili razmisliti da promjene profesiju.

“Uvijek jesmo i uvijek ćemo poslužiti svakog kupca, bez obzira na to kako živi svoju spolnost, koje je boje kože, vjere ili političkih uvjerenja, ali ne žeilmo biti prisiljeni sudjelovati u promociji nečeg što se duboko kosi s našim vjerskim uvjerenjima”, rekao je Daniel McArthur.

Datum presude nije određen, a ne očekuje se u sljedećih nekoliko tjedana.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: screenshot