Virus Zapadnog Nila: Prvi slučaj potvrđen u Sloveniji

Foto: wikipedia.org

U Sloveniji je prošlog tjedna zabilježen prvi slučaj zaraze virusom Zapadnog Nila, a pacijent je već otpušten iz bolnice i oporavlja se kod kuće, potvrdio je u utorak slovenski Nacionalni institut za javno zdravlje.

Zbog sumnje na virus Zapadnog Nila ove je godine u Sloveniji testirano više od 30 pacijenata, ali su rezultati testiranja bili negativni.

Prošlog tjedna bolest je potvrđena kod osobe iz središnjeg dijela Slovenije koja je bila hospitalizirana, navode u Institutu te ističu da je ovo do sada jedini potvrđeni slučaj zaraze tim virusom.

Oboljela osoba bila je hospitalizirana, ali je otpuštena na kućnu njegu kada joj se zdravstveno stanje poboljšalo.

Virus prenose komarci, a najopasnije je za vrijeme toplih dana, obično u srpnju i kolovozu kada su komarci u Europi najaktivniji.

Oko 80 posto zaraženih ljudi nema nikakve simptome, a kod ostalih oni nalikuju gripi.

Bolest je potencijalno smrtonosna, obično među starijim pacijentima, ako se razviju komplikacije poput encefalitisa ili meningitisa.

Narod.hr nastoji objektivno informirati javnost o svim važnim temama iz Hrvatske i svijeta i onim temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima. Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati vas o najvažnijim događajima potrebna nam je Vaša pomoć. Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/mt