Zamjenik poljskog ministra pravosuđa pozvao Poljsku da povuče ratifikaciju Istanbulske konvencije

Marcin Romanowski
Foto: snimka zaslona

Zamjenik poljskog ministra pravosuđa Marcin Romanowski kazao je da je kontroverzna Istanbulska konvencija genderističko brbljanje i u seriji objava na društvenim mrežama pozvao Poljsku da se povuče iz konvencije.

“Istanbulska konvencija navodi religiju kao razlog nasilja nad ženama. Želimo se povući iz ovog genderističkog brbljanja kojeg su ratificirali Građanska platforma (PO) i Poljska narodna stranka (PSL). Strana mišljenja nas ne zanimaju. Naš je temelj suverena nacionalna država”, napisao je na Twitteru.

Romanowski je istaknuo kako “podučavanje mladih dječaka hodanju u haljinama nije metoda borbe protiv nasilja”.

Bivši predsjednik Poljske Bronislaw Komorowski ratificirao je konvenciju 2015. godine, neposredno prije izbora na kojima je poražen od Andrzeja Dude koji je tada apelirao da ne ratificira sporni dokument.

Podsjetimo, početkom svibnja mađarski parlament je usvojio političku deklaraciju kojom se odbija Istanbulska konvencija.

Deklaracija je usvojena sa 115 glasova za, 35 protiv i tri suzdržana, Mađarska tim potezom nije tek odbila ratificirati Istanbulsku konvenciju, već je Vladi poručila da lobira u Europskoj uniji za njeno odbijanje.

Kako je HDZ ratificirao IK u Hrvatskoj?

Inače, unatoč svim upozorenjima i kritikama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatske biskupske konferencije, Matice hrvatske, stručnjaka, intelektualaca, a posebice birača HDZ-a, koalicija HDZ-HNS-SDSS-HDS-HSLS-Saucha i zastupnika iz navodne oporbe pod vodstvom Hrvatske demokratske zajednice IK je ratificirana u travnju 2018. godine sa 110 glasova za i 30 protiv i to sa zadatkom da zaštiti žene od nasilja bez uvođenja rodne ideologije u obrazovni i svaki drugi sustav Republike Hrvatske.

Zbog pritiska javnosti i stručnjaka, Andrej Plenković je uz temeljni dokument Istanbulske konvencije dodao ‘interpretativnu izjavu‘ koja je trebala biti jamac da se neće uvoditi rodna ideologija.

>(FOTO) Na društvenim mrežama rugaju se Plenkoviću: ‘Priča da je HDZ stranka desnice, a onda se sjetiš Istanbulske, krađe referenduma i koalicije s HNS-om’

>Rodna ideologija ušla na Sveučilište u Rijeci: Udžbenik iz ‘rodnih studija’ financirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Ipak, nakon ratifikacije IK nasilje nad ženama se nije bitno smanjilo te se čak u nekim gradovima povećalo. S druge strane, državne institucije počele su provoditi mjere za koje kritičari smatraju kako su djelom rodne ideologije uvedene Istanbulskom konvencijom.

Tako je ministarstvo znanosti i obrazovanja samo nekoliko dana nakon ratifikacije Istanbulske konvencije poslalo mladim znanstvenicima upitnik “(Samo)procjena stavova o mobilnosti”. U tom upitniku od mladih znanstvenika tražilo se da odaberu svoj “rod”: “male” (muški) rod, “female” (ženski) rod i “I prefer not to say”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr