Zastupnica Marijana Petir (EPP) zalaže se za slobodnu nedjelju: ‘To bi trebalo biti pravilo, a ne iznimka’

Foto: Fah

Hrvatska ima jedan od najliberalnijih zakona o radu trgovina pa je poslodavcu praktički potpuno dano na volju da određuje radno vrijeme. Kako većina hrvatskih poslodavaca ne cijeni radnike, pokazuju brojni trgovački centri koji rade i blagdane i nedjelje te onemogućuju trgovce da te dane budu uz svoje obitelji.

Za uvođenje slobodne nedjelje i dostojanstvenog radnog vremena, posebno za one koji rade u trgovini, zastupnica Marijana Petir (EPP) se zalagala još kao zastupnica u Hrvatskom saboru kada je predlagala izmjene Zakona o trgovini (2003. i 2009. godine) kako bi se radnicama osigurala slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme. Izmjene Zakona su oba puta prihvaćene, no odredbe toga zakona zbog prigovora trgovačkih lanaca Ustavni je sud oba puta stavio van snage.

Kada je izabrana za zastupnicu u Europskom parlamentu, Marijana Petir se aktivno uključila u stavljanje pitanja slobodne nedjelje na dnevni red, kroz odbore u kojima je članica, kao i kroz članstvo u Europskoj interesnoj skupini o ravnoteži između poslovnog i privatnog života i kroz potporu Europskom savezu za slobodnu nedjelju. Kroz okrugle stolove u njezinoj organizaciji, protekle je dvije godine provodila javnu raspravu o slobodnoj nedjelji u Hrvatskoj kako bi se otvorio dijalog o tom pitanju između svih zainteresiranih strana.

“Drago mi je da je porasla svijest o važnosti uvođenja slobodne nedjelje. Vidimo da su to shvatile i jedinice lokalne uprave i samoupravo te su počele uvoditi nedjelju, kao dan kada ne rade trgovine“, kazala je Petir.

Istraživanje koje je Petir provela u suradnji s Agencijom Medianet pokazalo je da 90 posto građana smatra da bi trebalo uvesti neradnu nedjelju u trgovinama.

To jasno pokazuje da se nameće potreba dana za odmor unutar radnog tjedna i u percepciji građana to je nedjelja što je također i dio tradicije u hrvatskoj i europskoj kulturi kada je obitelj kod kuće na okupu. Stoga pozivam Vladu RH da zakonski uredi to pitanje i svima zaposlenima osigura slobodnu nedjelju. Osobito mi je drago da su ovoga Božića i radnice u nekim trgovačkim lancima imale priliku biti kod kuće sa svojim obiteljima što je svakako pohvalno te bih voljela da to postane pravilo, a ne iznimka“, istaknula je Petir.

Zlatica Štulić iz Sindikata trgovine: ‘Petir sustavno radi na rješavanju pitanja nedjelje kao slobodnog dana’ 

Za regulaciju rada nedjeljom i blagdanima zalaže se i Sindikat trgovine Hrvatske. Predsjednica Sindikata, Zlatica Štulić podsjetila je da su u travnju 2018. organizirali Hrvatski savez za nedjelju s ciljem da u dogledno vrijeme nedjelja, zajedno s blagdanima, bude neradna za sve radnike u trgovini.

Iz Sindikata poručuju: “Želimo da svi oni koji podupiru ideju slobodne nedjelje pristupe Savezu i promiču ideju slobodne nedjelje. Sve po uzoru na saveze za slobodnu nedjelju u Austriji, Njemačkoj i po uzoru za Europski savez za slobodnu nedjelju.”

U Sindikatu naglašavaju i važnu ulogu zastupnice Marijane Petir (EPP), jer “podržava i promiče ideju slobodne nedjelje i koja već dugi niz godina aktivno i sustavno radi na rješavanju pitanja nedjelje kao slobodnog dana”.

“Zatupnica Petir nam je vrlo konkretno prikazala rješenja u EU, a sve u cilju iznalaženja najboljih praksi za radnike u trgovini Hrvatske”, ističu.

Savez je uputio prijedlog Vladi kako izmijeniti Zakon o trgovini i regulirati radno vrijeme u trgovini te se nadaju da će se “pitanje neradne nedjelje riješi u interesu radnika. 

“Komocija građana ne smije biti ispred radnika. Potez je na vlasti”, poručuje Štulić.

Kako je reguliran rad nedjeljom kod ostalih članica EU

Skupini zemalja koja regulira rad nedjeljom nedavno su se pridružile Mađarska i Slovenija, a i vlada Italije je najavila da će promijeniti zakon i uvesti neradnu nedjelju.

Pravila radnog vremena trgovine značajno variraju između država članica.

U mnogo država članica EU (Bugarska, Hrvatska, Estonija, Finska, Mađarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Portugal, Slovenija, Švedska) radno vrijeme nije ograničeno, dok u nekoliko zemalja EU (Češka, Danska, Rumunjska, Slovačka ) trgovci na malo mogu slobodno izabrati radno vrijeme osim na posebne praznike.

Osam država članica (Austrija, Belgija, Cipar, Grčka, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Španjolska) imaju sveobuhvatna pravila koja reguliraju radno vrijeme radnim danom, subotom i nedjeljom, dok su druge članice (Francuska, Njemačka, Poljska i Ujedinjeno Kraljevstvo) odlučile regulirati samo radno vrijeme nedjeljom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr