Hrg: Jakovina treba otići jer je sud poništio rješenje o raspodjeli kvota za šećer

Foto: fah

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Branko Hrg izjavio je danas u Vukovaru kako bi ministar Tihomir Jakovina trebao podnijeti ostavku nakon što je Upravni sud u Osijeku poništio rješenje Ministarstva poljoprivrede o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer od tržišne 2013./2014. godine, a kojim su šećerane Viro i Sladorana, po njihovim procjenama, oštećene za 97,5 milijuna kuna.

Tužbu protiv rješenja ministra Jakovine iz 2012. o raspodjeli proizvodnih kvota, a koje je poništio osječki Upravni sud, podnijele su tvrtke Sladorana d.d. i Viro d.d. navodeći da se time narušila ravnopravnost tržišnog natjecanja te im je prouzročena izravna šteta od 97,5 milijuna kuna, odnosno da su dobile manju kvotu od one koja im po prethodnoj proizvodnji pripada, a tvornica šećera Osijek veću.

“I zbog manjih nepravilnosti bi u demokratskim društvima premijer odmah smijenio takvog ministra, ali ne i u Hrvatskoj”, kazao je predsjednik HSS-a Hrg.

Poručio je ministru poljoprivrede Jakovini da se “slobodno mogao neki dan pridružiti prosvjedu pogrebnika u Zagrebu noseći natpis “pogreb hrvatske poljoprivrede”.

U priopćenju za medije Jakovina tvrdi kako je odluku o raspodijeli kvota za proizvodnju šećera donio temeljem zakonskog ovlaštenja, te da se vodio širim gospodarskim interesom poljoprivrede u cjelini.

„Ne mogu komentirati odluku suda jer je ona na Upravnom sudu u Osijeku izrečena usmeno, te još uvijek nismo dobili pismeno obrazloženje takve odluke. Moram jasno reći kako Upravni sud nije u ovom postupku odlučivao o naknadi štete i to može biti predmet nekog eventualnog budućeg sudskog postupka“, kazao je Jakovina.

Ministar očekuje da će u idućih desetak dana dobiti pismeni otpravak s obrazloženjem  Upravnog suda, nakon čega će poduzeti daljnje raspoložive pravne radnje s ciljem zaštite interesa Ministarstva poljoprivrede i Republike Hrvatske.

Ističe da, kao ministar, ima diskrecijsko pravo odlučivanje o raspodijeli kvote za svaku tržišnu godinu, pri čemu smatra da je osnovni interes i kriterij raspodjele prije svega zaštita domaće proizvodnje šećerne repe, te gospodarski interes sve tri tvornice šećera.

U ministarstvu ističu kako nijedna šećerana nije u potpunosti iskoristila dodijeljenu kvotu u prethodnoj godini na način da je proizvela šećer od domaće šećerne repe i korištenja domaćih preradbenih kapaciteta, navodeći kako to nije u gospodarskom interesu RH i ne ide u prilog poticanju domaće proizvodnje šećerne repe.

„Zato sam  odmah po dobivanju podatka o proizvodnji za prošlu godinu naložio stručnim službama Ministarstva sveobuhvatnu analizu i mogućnost ponovnog razmatranja raspodjele proizvođačkih kvota za iduću proizvodnu godinu, a sve u želji da se maksimalno zaštiti domaća  proizvodnja šećerne repe i interes poljoprivrednih proizvođača u RH“, objasnio je Jakovina svoj postupak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: h/narod.hr
Photo: narod.hr