Ministar Zmajlović početkom srpnja ukida povratnu naknadu za boce od mliječnih proizvoda

Foto: Melissa Wiese, flickr

Za nešto manje od mjesec dana očekuje se pojeftinjenje mlijeka i mliječnih proizvoda i to za 50 lipa. To je posljedica novog pravilnika o ambalaži kojim se ukida povratna naknada za takve proizvode, potvrdio je za RTL ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

“Time će se stvoriti pretpostavke da se cijena mlijeka u maloprodaji za građane smanji za 52 lipe koliko su dosad plaćali trgovci odnosno proizvođači. Kroz 15 dana objavljujemo u Narodnim novinama i osam dana treba da stupi na snagu taj pravilnik”, rekao je ministar Zmajlović.

Ovo je odluka oko koje se ministar dvoumio, no trgovci su zadovoljni, pa su dva velika lanca već najavila pojeftinjenje mlijeka i srodnih artikala u tom iznosu.

Ovo nije rješenje problema

Proizvođače ovo veseli no kažu da im to ne donosi promjenu, niti rješava probleme slabe konkurentnosti domaćih farmera i visokog uvoza.

“Konkretno, mljekarska industrija je tu samo jedan filter kao prolazna stavka zato što sav novac koji se uplaćuje u Fond za zaštitu okoliša, on samo prolazi kroz mljekarsku industriju”, rekla je Rašeljka Maras iz Udruga hrvatskih otkupljivača I prerađivača mlijeka.

Ministar Zmajlović smatra da je ovo važno za građane, ali i za mliječnu industriju. Smatra kako sve to neće dodatno ugroziti najugroženiji sloj stanovništva, niti dovesti do gomilanja otpada, i to zato što od 576 milijuna boca i limenki u sustavu, prikupi ih se 534 milijuna ili 93 posto. Samo 11 posto njih su ambalaže mliječnih proizvoda.

“Još jedan od doprinosa u smanjivanju parafiskalnih nameta, znamo da je to na godišnjoj razini naknada od 30 milijuna kuna koja opterećuje proizvođače mlijeka i mliječnu industriju”, rekao je Zmajlović.

Mlijeko i mliječni proizvodi će tako pojeftiniti već početkom srpnja, a prazne boce moći će se uz naknadu vratiti još tri mjeseca nakon toga.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl.hr
Photo: Melissa Wiese/flickr