Mjere Vlade ponovno opterećuju građane, ovaj put oduzima se i gospodarstvu

Mjere koje predlaže Vlada za smanjenje deficita rezultat su njihovog nečinjenja i ponovo opterećuju hrvatske građane, a ovaj put će itekako pogoditi i hrvatsko gospodarstvo, rekao je potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Ivan Šuker na konferenciji za novinare povodom danas donesenih novih mjera Vlade RH za smanjenje deficita.

Europska Komisija, mjere za smanjenje proračunskog deficita tražila je iz konkretnog razloga što po dosadašnjem rebalansu proračuna nisu vidjeli nikakve dugoročne mjere koje bi hrvatske financije stabilizirale i deficit dovele u razumnu razinu, smatra Šuker.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila paket mjera za smanjenje proračunskog deficita za daljnjih 0,4 posto BDP-a, ili za 1,3 milijarde kuna, a koji obuhvaća povećanje trošarina na motorne benzine i dizelska goriva, povećanje naknada vezanih za telekomunikacijske usluge, smanjivanje subvencija za poljoprivredu i gospodarstvo te smanjenje investicija u cestogradnju.

“Cijena goriva neće se povećati za 20 lipa nego za 25 lipa, jer se tu dodaje PDV, a opterećenje što se tiče cijene sms-ova bit će poznata tek kad se donese zakon. Što se tiče gospodarstva, bit će pogođeno cijenom goriva, jer je cijena energenata jako bitna u cjelokupnom poslovanju svake tvrtke, a na rashodnoj strani se uzima direktno 390 milijuna kuna poticajnih sredstva koja su trebala pomoći gospodarstvu, koje se nalazi u teškoj situaciji i teško dolazi do kapitala. Uz to se smanjuju investicije u Hrvatskim cestama za 250 milijuna, što znači da nekoliko stotina radnika neće izvršiti radove koje je planiralo”, rekao je Šuker.

“Ove mjere Vlade još su jedan rezultat neznanja, nesposobnosti i neimanja vizije te priznanje: gospodo ne znamo što ćemo učiniti”, istaknuo je Šuker.

“Jedini je način da se proračun spasi otvaranje nekoliko desetaka tisuća radnih mjesta, kroz otklanjanje svih administrativnih prepreka za investitore koji žele ući u Hrvatsku.Svaka druga priča je čista iluzija i neće donijeti rezultate”, rekao je Šuker na pitanje novinara što bi on napravio da je na mjestu Vlade i da mu netko na početku godine kaže da mora u proračunu uštedjeti milijardu i pol kuna do kraja godine.

Šuker ne vjeruje da je ovo zadnji ovogodišnji rebalans proračuna Vlade iz razloga što su pojedini prihodi prenapuhani, a pojedini rashodi su potplanirani. Vrlo lako možemo očekivati novi rebalans proračuna na jesen pogotovo ako se nešto poremeti na ljeto, kazao je Šuker.

“Ako netko neko prije tri mjeseca tvrdi da možemo očekivati gospodarski rast od 1,3 posto, pa nakon mjesec i pol dana kaže da su se šalili i da će rast biti 0,2 posto, pa sada se očigledno netko ponovno šali, ne uzima u obzir ozbiljne prognoze i kaže da će rast biti na razini nule. To vam najbolje pokazuje koliko je proračun čvrst i koliko ova Vlada zna u kojem smjeru ide”, komentirao je Šuker pitanje novinara o drugi put spuštenoj prognozi BDP-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr