Novo sudsko vještačenje za brodogradilište Nauta Lamjana

Na današnjem sudskom ročištu, na kojem je trebao pasti dug brodogradilišta Nauta Lamjana od 56 milijuna kuna te se time očekivalo pobijanje stečajnog prava vjerovnicima koji su Nauta Lamjanu poslali u stečaj nije donijelo željene vijesti zaposlenicima.

Izneseni su kontradiktorni dokazi, rekao je za narod.hr sindikalac iz brodogradilišta Nauta Lamjana i  bivši voditelj proizvodnje u ugljanskom škveru Mario Košta te pojasnio tijek ročišta na kojemu je vještakinja ostala pri stavu da duga nema.

„ Odvjetnici Erste banke su predočili dva protudokaza od dva vještaka koji su tvrdili suprotno. Ti vještaci sami sebe pobijaju. Po nalazu jednoga je Erste banka uplatila novac Vrtovima sunca, po nalazima drugoga vještaka je Erste banka uplatila novac Erste Factoringu“, kazao je Košta.

„Ključni dokaz nije predočen, rekao je Košta te nas uputio na postojanje  dokumenta po kojem postoji zaduženje od 56 milijuna kuna, ali nema dokument- izvoz po žiro računu Erste banke po kojem je to ona isplatila.

„Tako da je puno toga ostalo neriješeno, ali je činjenica da banka krije ključni dokument“, tvrdi Košta.

„Sutkinja je udovoljila tuženicima i u roku tri dana će biti određen novi sudski vještak, novo vještačenje. Banka je dobila na vremenu, a nas je strah da će u međuvremenu brodogradilište biti likvidirano i kad se u roku godinu ili  dvije utvrdi da smo bili u pravu, neće više biti povratka“, požalio se Košta.

Likvidaciju brodogradilišta najavio je stečajni upravitelj brodogradilišta Nauta Lamjana Alein Khan za  1. lipnja.

„Brodogradilište je vrijedna državna  infrastruktura, luka posebne namjene i vrijedi  barem  100 milijuna eura“, istaknuo je Košta.

„To je državna imovina i ne može netko reći da će to likvidirati i uništiti. Tu se već mora umiješati država. To je pomorsko dobro i država mora zaštiti svoju  imovinu“, naglasio je Košta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah