Novo zaduženje od 3,25 milijardi kuna

Ministarstvo financija se uz solidan interes investitora zadužilo za 3,25 milijardi kuna izdavanjem druge tranše obveznica s dospijećem do 2018. godine, uz prosječan prinos od 3,64 posto, potvrđeno je za Hinu iz tog ministarstva.

Knjige upisa bile su otvorene u ponedjeljak u 9,00, a zatvorene u 14,00 sati. Znatan interes investitora, u iznosu od 7,6 milijardi kuna, koji je višestruko premašio inicijalno planirani iznos izdanja, kao i kvaliteta ponuda omogućila je Republici Hrvatskoj da izda obveznice uz prinos od 3,64 posto, uz premiju za novo izdanje od svega 0,05 posto, prenosi HRT.

To predstavlja, doznaje se, najnižu premiju za novo izdanje RH na domaćem i na međunarodnom tržištu, a do sada je ostvarena samo u srpnju 2012. te veljači 2014. također na domaćem tržištu kapitala.

Nove obveznice uplaćuju se 10. prosinca, po cijeni 105,361 posto nominalnog iznosa, a bit će konsolidirane s izdanjem u iznosu od 2,75 milijardi kuna pod oznakom RHMF-O-187A te će činiti integralno izdanje s dospijećem 10. srpnja 2018. godine.

Izdanje obveznica aranžirale su Erste&Steiermärkische Bank, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka u ulozi zajedničkih agenata, pokrovitelja izdanja i agenata uvrštenja, dok su u sindikatu banaka na primarnom tržištu participirale Hrvatska poštanska banka, Hypo Alpe-Adria-Bank, Sberbank i Societe Generale – Splitska banka kao suaranžeri.

Ministar financija Boris Lalovac u ponedjeljak je najavio da će do kraja ove godine država izdati obveznice na domaćem tržištu vrijedne 3 milijarde kuna, dok će početkom iduće godine Hrvatska izaći i na inozemno tržište obveznica.

Istaknuo je da u siječnju Hrvatskoj dospijevaju na naplatu obveznice od oko 750 milijuna eura, a u veljači sindicirani kredit prema poslovnim bankama.

Analitičari ističu da je država ovim izdanjem pokrila sve svoje potrebe za refinanciranjem u 2014., bude li u potpunosti refinancirala dospijeća trezoraca do kraja godine.

Ministarstvo financija danas održava novu aukciju trezorskih zapisa. Financijskim institucijama ponudilo je na upis milijardu kuna i 10 milijuna eura vrijedne ‘trezorce’. Istodobno na naplatu dospijevaju ‘trezorci’ u vrijednosti od 1,26 milijardi kuna i 4,6 milijuna eura.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt
Photo: fah