Ocjena stručnjaka: ‘Nismo spremni za recesiju, no nema razloga da Europa uđe u ozbiljniju krizu’

Foto: Snimka zaslona

Hrvatska nakon pet godina prekomjernih ekonomskih neravnoteža – sada prema izvješću Europske komisije bilježi samo “ekonomske neravnoteže”. Preostale ranjivosti domaćega gospodarstva povezane su s visokim razinama javnog, privatnog i vanjskog duga u kontekstu niskog potencijala rasta.

Gospodarstvo je u posljednjem tromjesečju prošle godine poraslo za 2,3 % na godišnjoj razini – sporije nego u prethodnom kvartalu i manje nego što se očekivalo, prenosi HRT.

O tome su u HRT-ovoj Temi dana govorili posebni savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja Zvonimir Savić, te predsjednik Uprave Platinum investa Neven Vidaković.

Majetić: ‘Usporavanje BDP-a nije neočekivano, reforme moraju biti brže’

Savić je pojasnio što znači izraz “izlazak iz prekomjernih ekonomskih neravnoteža” – riječ je o tome da je Hrvatska 2014. okarakterizirana kao država prekomjernih makroekonomskih neravnoteža i sada se pomiče na puno bolju poziciju. Smatra da je to rezultat i priznanje mnogih napora koji su učinjeni u proteklo vrijeme, to je priznanje provedbi strukturnih reformi.

DZS: Očekuje se usporavanje rasta hrvatskog gospodarstva

Dodao je da je RH sada u kategoriji zemalja s makroekonomskim neravnotežama, ali u kategoriji zemalja poput Njemačke, Španjolske, Francuske, Irske.

“Ovo izvješće je izuzetno povoljno i to je priznanje provedbe velikog broja reformi”, kazao je.

Vidaković kaže da možemo postaviti pitanje odakle će nam doći sljedeći problem.

“Neravnoteža je ono što moramo riješiti, ako želimo biti turistička zemlja. Moramo znati da turizam raste po 2 %, 3 %, ali padne za 20%”, dodao je.

Savić je komentirao strukturu BDP-a, kazao je da osobna potrošnja nije jedina koja ju potiče, primjetan je i rast investicija koji vežemo uz EU fondove.

Vidović je govorio o usporenom rastu i kako postići da nismo podložni “šokovima”, smatra da za to treba provoditi aktivnu ekonomska politika.

Savić je govorio o projektima EU-a, kazao je da znamo uzeti taj novac. Dodao je da kada bi RH koristila puni potencijal tih fondova, to bi pridonijelo gospodarskom rastu od 2 do 3 postotna boda. Kazao je da od 2016. znatno ubrzano povlačimo novac, što je znatan doprinos gospodarskom rastu.

Vidaković kaže da nismo spremni za recesiju, ali da nema razloga da Europa uđe u ozbiljniju recesiju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt