Posljedice afričke svinjske kuge: Drastičan pad otkupne cijene svinjskih trupova

svinjskih
Foto: thinstock

Hrvatska je zbog pošasti afričke svinjske kuge morala eutanazirati oko 2,5% od ukupnog broja domaćih svinja. Isto tako Hrvatska godišnje uveze oko 120 000 tona svinjskog mesa vrijednog 250 milijuna eura. S afričkom svinjskom kugom na vidjelo su izašli mnogi problemi domaćeg svinjogojstva. Od ilegalne trgovine, biosigurnosnih mjera na farmama pa do manjka klaoničkih kapaciteta. No osim tih problema Hrvatska se suočava sada i s trendom pada otkupne cijene svinjskih trupova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Od ilegalne trgovine do manjka klaoničkog kapaciteta: Koji su gorući problemi domaćeg svinjogojstva?

Cijena afričke svinjske kuge: Pad prosječne otkupne cijene svinjskih trupova

Prosječna otkupna cijena svinjskih trupova na domaćem tržištu u tjednu do 15.10.2023. godine iznosila je 208,11 €/100 kg. U odnosu na prošlu godinu cijene su gotovo iste. Do 32. tjedna cijene su na domaćem tržištu bile u porastu i na najvišim su cjenovnim razinama. Prosječna cijena svinjskih trupova iznosila je 255 €/100 kg.

Pojavom afričke svinjske kuge došlo je do pada prosječne cijene. Najniža prosječna tjedna otkupna cijena evidentirana nakon 32. tjedna bila je u 37. tjednu i iznosila je 193,84 €/100 kg.

Klanje iz sigurnosnih razloga

Tijekom razdoblja ”svinjske kuge” određeni subjekti nisu mijenjali cijene. No vjerojatno zbog veće ponude, na određenim mjestima došlo je do pada otkupnih cijena. Utjecalo je i to na izračun prosječne otkupne cijene koja je u odnosu na najvišu ovogodišnju cijenu trenutno niža za 19,3 %. Padajući trend prosječnih otkupnih cijena bilježi se i na EU tržištu. Važno je naglasiti da su cijene i dalje na najvišim cjenovnim razinama unazad nekoliko godina. Najniža otkupna cijena u 41. tjednu ove godine zabilježena je u Danskoj 189,08 €/100 kg, a najviša u Bugarskoj 267,92 €/100 kg, te u Rumunjskoj 245,55 €/100 kg. Više cijene u odnosu na hrvatske bilježimo u Danskoj, Estoniji, Francuskoj i Nizozemskoj. U Njemačkoj je prosječna otkupna cijena svinjskih trupova E klase u tjednu do 15.10.2023.g. iznosila 224,63 €/100 kg, u Mađarskoj 228,09 €/100 kg, Sloveniji 238,54 €/100 kg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede u devet mjeseci ove godine otklasirano je nešto više od 723 tisuće svinja svih kategorija, što je za 8,2 % manje nego godinu ranije te najmanje unazad tri godine.

U rujnu je otklasirano 91.289 komada svinja, a prema podacima prethodnih godina broj klanja se prema kraju godine povećavao, što ove godine ne očekujemo. U listopadu i studenom očekujemo pojačano klanje posebice u područjima gdje nema svinjske kuge prije svega iz sigurnosnih razloga, odnosno preventivno, te prema informacijama s tržišta veći dio se ”skladišti”.

>Hoće li afrička svinjska kuga potpuno uništiti tradicionalnu svinjokolju ili je to težnja još od ulaska u EU?

Stabilne i visoke otkupne cijene junećeg mesa

Otkupne cijene junadi na domaćem, ali i na EU tržištu i dalje su na višim cjenovnim razinama te stabilne. Prosječna otkupna cijena junećih trupova R3 klase na domaćem tržištu u 41. tjednu ove godine iznosila je 511,54 €/100 kg. To je za 4,69 % više u odnosu na EU prosječnu cijenu, te 7,45 % više nego lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odnosu na hrvatsku prosječnu cijenu, više cijene evidentirane su u Bugarskoj 531,71 €/100 kg, te u Francuskoj 520 €/100 kg. Najniže su evidentirane u Nizozemskoj 359 €/100 kg. Prema trendu cijene proteklih nekoliko godina, ali i u novonastaloj situaciji vezano uz svinjsku kugu, do kraja godine ne očekuju se značajnije promjene cijena. Potražnja bi mogla biti nešto veća od uobičajene, no to će ovisiti ponajprije o cijeni. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede u devet mjeseci otklasirano je manje nego prošle godine. No i najmanje od 2020.g. na ovamo. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku unatrag sedam godina zamjećuje se značajan rast izvoza živih goveda. U sedam mjeseci ove godine količina uvoza goveđeg mesa, što smrznutog, što svježeg, povećana je u odnosu na prošlogodišnju. Povećana je za 2.288 tona odnosno za 12,8 %. U isto vrijeme izvoz goveđeg mesa povećan je za dva posto, odnosno za gotovo 78 tona, prenosi Gospodarski list.

 

Foto: Gospodarski list

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.