PPDIV: Ministarstvo financija trebalo je prije reagirati u slučaju Mirne

Šimo Orešković, predsjednik sindikata PPDIV, smatra da odgovornost za stanje u kojem je Mirna iz Rovinja snosi Ministarstvo financija, a misli da nisu namjerno pogriješili, nego da je “s tim povezana smjena bivšeg zamjenika ministra financija Branka Šegona”.

Po njemu, sav teret odgovornosti pada na Ministarstvo financija koje kontrolira predstečajne nagodbe i tvrdi da je Ministarstvo moglo reagirati prije zadnjeg dana na ročištu, a mišljenja je da je s tim povezana smjena bivšeg zamjenika ministra financija Branka Šegona.

„U jeku afere nitko nije brinuo o predstečajnim nagodbama,“ rekao je Orešković i dodao kako smatra da nije bilo namjere, nego je jednostavno došlo do propusta ministarstva.

„Svatko dobro posluje u predstečajnoj nagodbi zato što nema obveze da vraća obveze,“ ustvrdio je Orešković za narod.hr na pitanje kako je ta rovinjska tvornica za preradu ribe dobro poslovala u zadnje dvije godine, a sada je u financijskim problemima.

Orešković napominje kako Mirna nije vratila obveze prema Ministarstvu financija, Hrvatskoj poštanskoj banci i prema drugim vjerovnicima.

„Predstečajna nagodba prekida vraćanje obveze, otvara se žiro račun i radi se normalno. Žiro račun Mirne do predstečajne nagodbe je bio blokiran,“ rekao je Orešković.

Orešković govori kako se očekuje rješenje s ročišta oko sudbine tvornice Mirna, nakon kojega će uprava tvornice poslati žalbu koja se mora riješiti u roku od 8 dana nakon slanja. U slučaju da se ne riješi, slijedi rješenje koje ide na trgovački sud.

Orešković smatra za sebe da je realist, te da je za Mirnu bolja opcija stečaj od pomicanja datuma zadnjeg ročišta. Prema Oreškoviću, vlasnička struktura Mirne je problematična.

„Suglasnost na dokapitalizaciju po predstečajnoj nagodbi daje skupština društva. Hoće li ili neće skupština društva dati suglasnost za dokapitalizaciju. To je ključna stvar koja slijedi nakon predstečaja. Tek ako prođe skupštinu društva može ići na realizaciju dokapitalizacije, a onda slijedi rok od 90 dana da se plati dug. Ako skupština ne prihvati nagodbu opet ide stečaj koji je neizbježan samo će se rok pomaknuti,“ objasnio je Orešković.
Iz tvrtke Im&c koja je zadužena za odnose s javnošću u pitanju tvornice Mirna, odgovorili su narod.hr-u da stečaj još nije otvoren, ali da bi jedino pravedno bilo da se ponovi zadnje ročište na kojemu se glasalo o Planu restrukturiranja Mirne s time da ročište ovaj put bude sukladno Zakonu o predstečajnoj nagodbi.

Na upit je li bilo kontakta između uprave Mirne i Podravke, Orešković je ustvrdio da nije bilo kontakta jer bi on za to znao, ali da je Podravka na zadnjem ročištu pokazala interes.

Agencija Im&c je izvijestila da su predstavnici Uprave Mirne i Geneze, koja u ove dvije godine vodi krizni management, uz predstavnike Sindikata, jučer popodne u tvornici održali zbor radnika na kojem su radnicima još jednom poručili da je jedini cilj Uprave očuvanje radnih mjesta te da se radi i dalje, proizvodi, i ne staje s radom ni u jednom trenutku.

Im&c tvrdi kako ponuda iz Podravke nije nikada stigla na njihovu adresu u ovom postupku. Naglašavaju kako je jedina ponuda koju je Uprava Mirne dobila i jedina u zakonskom roku ona od Grada Rovinja i Geneze.

Na upit je li tvornica Mirna atraktivna zbog svojeg položaja, Orešković je izjavio kako nema atraktivnog zemljišta na tom mjestu sve dok tvornica radi, a svima je u interesu da tvornica radi.

„Grad Rovinj kao glavni interesent i Ministarstvo financija može s tim zemljištem raditi što hoće. Treba razbiti sve špekulacije i izgraditi tvornicu na lokaciji koju će grad Rovinj osigurati,“ rekao je Orešković i istaknuo kako je Rovinju, Istri, Ministarstvu financija pa i samoj upravi Mirne glavni interes nastavljanje proizvodnje i osiguranje radnih mjesta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: rovinj.hr