Sindikat učitelja: Prosvjedujemo od 5. ožujka!

„Započet ćemo trodnevni štrajk 5. ožujka i, ako se ne postigne dogovor, nastavljamo ga do zaključenja javne rasprave. Nećemo blokirati sustav – još,“ najavila je Sanja Šprem, čelnica Sindikata hrvatskih učitelja na današnjoj konferenciji za novinare povodom objave Nacrta Pravilnika o tjednim radnim obavezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnim školama.

„Ako se usvoji novi Pravilnik, 500 do 1000 učitelja ostat će bez posla, a njih čak 4000 prijeći će s punog radnog vremena na nepuno radno vrijeme i to najviše će odlukom biti pogođeni učitelji tjelesnog, tehničkog, glazbenog i likovnog odgoja, ali i učitelji matematike, povijest, geografije“, rekla je Šprem o projekcijama Sindikata.

„Na deset godina staža, učiteljima će se plaća smanjiti za 522 kune, a onima s 30 godina staža 616 kuna. No, najugroženiji su učitelji likovnog i tehničkog odgoja kojima će se na 10 godina staža plaća smanjiti za 1306 kuna, na 20 godina 1429 kuna, a na 30 godina staža čak 1561 kunu,“ istaknula je Šprem.

„Onemogućit će se i stalno zaposlenje mladima koji neće tako moći steći uvjete za mirovinu“, dodala je Šprem te naglasila kako ovo nije udar samo na učitelje, nego i na roditelje.

Naglasila je i kako je Pravilnik napravljen bez temeljite analize što on znači za sustav, čime resorni ministar Željko Jovanovića pokazuje neodgovornost i nepoznavanje sustava.

„Škola je odgojno-obrazovna institucija, a ministarstvo iz norme isključuje sve aktivnosti koje nisu neposredni rad s djecom u nastavi. U normu više ne ulaze dodatna i dopunska nastava, što znači da će roditelji, koji znamo u kakvom su financijskom stanju, morati za kvalitetan i kreativan razvoj i školovanje svoje djece plaćati izvanškolske aktivnosti“, pojasnila je Šprem.

Naglasila je i kako se ovime ukidaju sve odgojne komponente nastave, posebice naglašene u satovima razrednika, ali i sva nastojanja da se izgradi prepoznatljivost škola, kao i izvrsnost učenika.

„Zar ministarstvo misli da se učitelji ne moraju pripremati za dodatnu i dopunsku nastavu? Uostalom, kako on misli da će učitelji držati građanski i zdravstveni odgoj u sklopu razredništva, ako se ne pripreme za ovako zahtjevne teme,“ upitala je Šprem.

Osvrnula se i na tvrdnje resornog ministra Željka Jovanovića da će se ti sati ipak plaćati, rekavši kako se radi o zabludi jer će sada ti poslovi ulaziti u kategoriju ostalih poslova koje učitelji moraju ispunjavati i koji se ne plaćaju dodatno.

„Zaključak je da će se raditi više, taj rad će se valorizirati manje i na kraju će učitelji spasiti državni proračun“, istaknula je Šprem te dodala kako računaju i na potporu roditelja i javnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Ivan Lovrić/narod.hr