Šišljagić: Vlada prepolovila regionalne potpore kontinentalnoj Hrvatskoj

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić danas je potpuno nelogičnom i neprihvatljivom ocijenio Vladinu odluku o karti regionalnih potpora, zbog čega će tražiti njezinu izmjenu te novu regionalnu podjelu Hrvatske na pet statističkih regija.

Šišljagić se na konferenciji za novinare u Osijeku osvrnuo na odluku koju je Vlada donijela 22. travnja, po kojoj kontinentalna Hrvatska, umjesto dosadašnjih 50 posto, sada ima pravo samo na 25 posto potpora, a Istra i jadranska regija na 35 posto regionalnih potpora.

Upozorio je kako nije dobro da jedna stastitička regija obuhvaća bogate krajeve, poput sjeverozapadne Hrvatske i Zagreba te Slavoniju i Baranju, koja u nacionalnom BDP-u, istaknuo je, značajno zaostaje. To će, smatra, poremetiti statističke pokazatelje bitne za korištenje europskih fondova, a što se, upozorava, sada događa.

Napomenuo je kako je prema karti regionalnih potpora iz 2008. godine BDP kontinentalne Hrvatske u odnosu na prosjek EU bio 31,54 posto, a sada iznosi 61,67 posto. No, dodao je, u pet slavonskih županija daleko je najmanji i realno iznosi manje od 45 posto.

“Kojeg to investitora Vlada može motivirati na ulaganje u Slavoniju i Baranju, s najmanjim potporama od 25 posto. Velika je razlika ako ulagač na investiciju od 100 milijuna eura dobije 50 milijuna ili 25 milijuna eura potpora”, naglasio je Šišljagić.

Najavio je zahtjev HDSSB-a da se pristupi novoj podjeli Hrvatske na pet statističkih regija, kao i da regionalne potpore s državne razine i iz europskih fondova budu u funkciji razvoja nerazvijenih regija.

“Očito je da su u Hrvatskoj regije umjetno stvorene kako bi se nekome pogodovalo i da bi se izigrala politika EU o regionalnim potporama”, rekao je predsjednik HDSSB-a.

Direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje (RRA) Stjepan Ribić ocijenio je kako glavni smisao europske politike nije spajanje najbogatijih s najsiromašnijima, već prepoznati slabije razvijene regije te osmisliti poticaje i razvojne politike, kako bi se smanjio jaz između bogatih i siromašnih.

“Kontinetnalna Hrvatska se prema ovoj karti potpora ubraja među najrazvijenije regije EU, a mi jako dobro znamo kakva je situacija u Slavoniji”, poručio je Ribić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: h/narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr