Štedbanka prestaje s radom i ide u likvidaciju

Foto: Thinkstock

Dioničari Štedbanke odlučili su da ta banka prestaje s radom te je za nju pokrenut postupak redovne likvidacije, objavila je ta banka na svojim internet stranicama.

“Obavještavamo da je Štedbanka d.d. dana 27. prosinca 2017. godine održala skupštinu i donijela Odluku o prestanku društva i pokretanju postupka redovne likvidacije”, navodi se u obavijesti banke.

Sukladno tomu, kako se dodaje, Štedbanka – u likvidaciji je otvorila novi poslovni račun kod Erste & Steiermarkische Bank d.d.

Sjedište Štedbanke je u Zagrebu, u Slavonskoj aveniji, a predsjednik Uprave te banke je Constantin Cesnovar, dok su članovi Ante Babić i Marko Udovičić.

Štedbanka je osnovana 1994. godine i spada među manje hrvatske banke.

Po podacima Hrvatske narodne banke, krajem rujna ove godine ukupna imovina banke iznosila je 762,56 milijuna kuna, čime Štedbanka u ukupnoj imovini banaka u Hrvatskoj ima udio od 0,19 posto.

Prvih devet mjeseci ove godine banka je završila s gubitkom od 12,7 milijuna kuna, dok je prošlu godinu, prema revidiranim podacima koje je ranije objavio HNB, Štedbanka poslovala s bruto dobiti od 10,15 milijuna kuna odnosno neto neto dobiti u iznosu od 7,72 milijuna kuna.

Po podacima središnje banke za 2016. godinu, najveći je dioničar Štedbanke s udjelom od 80,74 posto tvrtka Šted-Nova, čiji je osnivač, prema sudskom registru, Željko Udovičić. Sam Željko Udovičić drugi je najveći dioničar Štedbanke s udjelom od 9,87 posto.

Inače, prema Zakonu o kreditnim institucijama, danom otvaranja redovne likvidacije prestaje važiti i odobrenje za rad banke.

Zakon regulira i redovnu likvidaciju kreditne institucije, precizirajući da glavna skupština banke može donijeti odluku o prestanku, a da su prije te odluke uprava i nadzorni odbor banke dužni obaviti prethodne konzultacije s Hrvatskom narodnom bankom.

Likvidatori banke u redovnoj likvidaciji dužni su obavijestiti HNB o odluci o skupštine o prestanku rada prvi radni dan nakon njezina donošenja, a uz to su središnjoj banci dužni dostaviti nalog za prijenos sredstava s računa banke u redovnoj likvidaciji koji se vodi u HNB-u na transakcijski račun otvoren u drugoj banci. Nakon prijenosa sredstava HNB će zatvoriti taj račun banke u redovnoj likvidaciji, predviđaju odredbe Zakona o kreditnim institucijama, koje likvidatora obvezuju i da odluku o prestanku rada banke bez odgode objave u Narodnim novinama i najmanje dva dnevna lista.

Prema podacima s internet stranicama HNB-a, od 1999. godine u stečaj je otišlo deset banaka, dok su do Štedbanke u likvidaciji završile tri banke i štedionice – Obrtnička štedna banka (krajem 2010. godine), Križevačka banka (sada Internet Mobile Bank, koja je u likvidaciji završila krajem siječnja 2005. godine) te Investicijsko-komercijalna štedionica (krajem svibnja 2000. godine).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/dž