Više od 7300 zaposlenika bez plaće, poslodavcima samo 35 novčanih kazni

Foto: fah

Zbog neisplate zakonom propisanih minimalnih plaća do sada su inspektori rada podnijeli samo sedam optužnih prijedloga nadležnim prekršajnim sudovima.

Prema popisu poreznih obveznika koji ne isplaćuju plaće, koji je 15. srpnja objavila Porezna uprava, do jučer je započet inspekcijski nadzor kod 52 poslodavca, a završen je kod njih devet.

Ministarstvo rada nije pojasnilo kako je moguće da reagira na mjesecima duge neisplate plaća zaposlenicima tek nakon što je izvješće Porezne uprave izašlo u medije.

Naime, porezna uprava prošlog je tjedna objavila da čak 5.620 tvrtki i 1.418 obrtnika u Hrvatskoj ne isplaćuje plaće svojim radnicima.

Na popisu su nalazi više od pet tisuća pravnih osoba, a većina ih ima jednog do dva zaposlena, a neisplaćenu plaću zabilježilo je i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

U tijeku je nadzor kod samo 12 poslodavaca koji radnicima nisu isplatili minimalnu plaću, a kod troje poslodavaca je utvrđeno da radnicima nisu isplatili plaću, niti im dostavili obračune dugovanih plaća. I protiv njih će biti poduzete prekršajne mjere.

Prema podaima Ministarstva rada od 1. siječnja do 30. lipnja obavljeno 5.728 inspekcijskih nadzora, a zbog osnovane sumnje u počinjenje ukupno 3.359 prekršaja iz nadležnosti Inspektorata rada prekršajnim sudovima podneseno je 1.356 optužnih prijedloga, izdan 61 prekršajni nalog i 83 obvezna prekršajna naloga, te je izrečeno samo 35 novčanih kazni.

Inspekcijama je utvrđeno da u navedenom razdoblju poslodavci nisu isplatili plaće za ukupno 7315 radnika, te je utvrđeno postojanje osnovane sumnje u počinjenje 441 prekršaja, navodi Ministarstvo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/Agencije
Photo: Narod.hr