Andro Krstulović Opara: Stalna skrb za naš jezik jamstvo je očuvanja našeg identiteta

Foto; HDZ

Povodom 50. obljetnice objavljivanja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, Andro Krstulović Opara (HDZ), kandidat za gradonačelnika Splita, održao je u Hrvatskom saboru govor koji prenosimo u cijelosti:

Na današnji dan, 17. ožujka 1967., prije točno 50 godina, objavljen je tekst Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika u tjedniku Telegram koji je potpisalo osamnaest hrvatskih znanstvenih i kulturnih ustanova.

Hrvatski jezik ima mnoge dijalekte i mjesne govore i sve je to hrvatski jezik što mi moramo jednako njegovati i čuvati, kao što moramo stvarati, učiti, izgrađivati i normirati svoj standardni ili književni jezik da bismo se pravilno sporazumijevali kao što to rade svi civilizirani narodi.

Da bismo u tome uspjeli, moramo o tome sustavno skrbiti i na državnoj razini, kroz Ministarstvo znanosti, obrazovanja ali i druge institucije, te donijeti određene dokumente i odrednice koji će jamčiti pravilan razvitak hrvatskoga standardnog ili književnog jezika, kao i njegovu uporabu.

Račanova Vlada i potom opet, Milanovićeva SDP-ova Vlada su dvaput ukinule Vijeće za normu hrvatskog jezika. To ne može biti i nije slučajno.

Zašto im tako smeta krovno tijelo koje promišlja i skrbi o našem jeziku?

Hrvatska javnost očekuje od ovoga Sabora i Vlade da s istaknutim ustanovama koje skrbe o našoj baštini i kulturi, ponovno uspostavi dvaput ukinuto Vijeće za normu hrvatskoga jezika, koje će na najbolji način skrbiti, njegovati i bdjeti nad razvojem našeg jezika.

Jest, hrvatski je jezik jedan od 24 službenih jezika Europske unije, no to nas ne smije zavarati tako što će ovaj dom prestati brinuti o tom najsnažnijem biljegu našeg nacionalnog identiteta, kulture i samosvojnosti.

Pozivam stoga s ovog mjesta da nadležna tijela i Vlada ponovno osnuju krovno tijelo – Vijeće za normu i očuvanje hrvatskoga jezika.

Isto tako pozivam ovaj visoki dom, i ove godine predsjednika Sabora, da 23. listopada, kada se navršava 170 godina od odluke ovoga Doma da hrvatski jezik bude službeni jezik, organizirate dolično i svečano obilježavanje te velike i značajne odluke. Tom prigodom želim vidjeti ponovno tiskani znameniti govor Ivana Kukuljevića Sakcinskog koji je u svome govoru jasno rekao da je: Višnja slast i milina svojim prirodjenim materinskim jezikom govoriti, moći i smjeti.

Danas, na pedesetu obljetnicu objavljivanja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika odajmo priznanje tim hrabrim i umnim ljudima kao i svima prije njih koji su se borili za hrvatski jezik tako što ćemo nastaviti njihovu misiju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr