Arhitekt Salopek: Morali smo se ponašati po pravilima igre, a ona kod obnove Banovine nisu bila dobro postavljena

Salopek
Foto: snimka zaslona

Petrinjski arhitekt Davor Salopek u Newsroomu N1 komentirao je sporu obnovu Banovine koja bi nakon posjeta novog ministra graditeljstva i potpredsjednika Vlade Branka Bačića trebala krenuti nekim novim putem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravila igre nisu bila dobro postavljena

Salopek je kazao da osobno sudjeluje u obnovi.

“Jedino što ne mogu reći je da sam u poziciji da nešto mijenjam. Mi smo se morali ponašati po pravilima igre, a pravila igre nisu bila dobro postavljena. Ono što čujem od novog ministra Bačića ulijeva nadu, ali vidjet ćemo hoće li se ono što on govori i ostvariti”, ističe Salopek.

Dodaje da novi ministar mora imati pratnju određenih struktura, stručnih i administrativnih, a koje ni do sad nisu funkcionirali kako treba. Smatra da su komplicirali obnovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da konstruktivna obnova nije bila dobro postavljena te je profunkcionirala tek nedavno. Nada se da će Bačić to promijeniti.

>Bačić najavio smanjenje broja sudionika u procesu obnove i potrebne dokumentacije za obnovu
>Bačić, nakon što u 2 godine nije napravljeno gotovo ništa, optimistično najavljuje da će se promjene oko obnove vidjeti za za mjesec i pol

Objasnio je da je za konstruktivnu obnovu trebalo proći pet faza kako bi obnovili kuće te podsjetio da je sudjelovao u obnovi Banovine nakon Domovinskog rata. Kazao je da ni tada nisu imali toliko kompliciran proces.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Greška jer se obnova dala velikim tvrtkama

Kazao je da su se problemi nagomilali, između ostalog, jer se obnova dala krupnim firmama.

“Pokazalo se da se nema dovoljno raspoloživog građevnog aparata, da su nam premali angažirani potencijali. Ali potencijal postoje i kod malih poduzetnika. Ona prva obnova je rađena s puno malih firmi i u cijelosti je uspjela, a stvari su se brzo dogodile”, ističe Salopek.

Osvrnuo se i na zamjenske kuće. Rekao je kako na samom početku nije bilo kvalitetnih rješenja, ali naglasio je da to ne bi smio biti razlog zašto toliko malo obnovljenih kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Postojao je trenutak da će doći do natječaja kojeg je trebao organizirati Arhitektonski fakultet iz Zagreba za zamjenske kuće. Ali to se nije dogodilo i dobili smo nekoliko loših rješenja”, kaže Salopek. Podsjeća kako su projekti za zamjenske kuće popravljeni i prilagođeni Banovini te naglašava kako ne zna zašto je onda sve stalo.

Banovina se nakon rata brže obnavljala

“Mi smo Banovinu nakon rata obnavljali u daleko težim uvjetima i stvari smo odrađivali brže i efikasnije”, ističe Salopek.

Na komentar da je tek nakon dvije godine zakašnjenja ministar graditeljstva Ivan Paladina počeo govoriti o samoobnovi, Salopek kaže da vjeruje da će se stvari u tom vidu poboljšati kroz angažman šireg kruga izvoditelja radova.

“Dakle da dođe do dogovaranja bilo preko državnog sustava bilo izravno sa korisnicama. Očekujem da će se modeli sad odraditi da se nešto dogodi”, kaže Salopek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i iseljavanje mladih, nositelja oporavka Banovine. Kaže da se neke stvari mogu vrlo jednostavno odraditi, poput administrativnih problema ili oporezivanja te da bi one mogle imati pozitivne dugoročne učinke.

“Banovina je u tri navrata doživjela lomove nakon kojih je uslijedilo iseljavanje. Nakon Drugog svjetskog rata, Domovinskog rata i sad nakon potresa”, naglasio je Salopek. Dodao je da je čudno da su ljudi uopće ostali i opstali ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.