Autor propagandne izložbe o Jasenovcu tvrdi suprotno od MVEP-a: ‘Ništa nije uklonjeno’

Foto: fah, wikimedia commons, montaža narod.hr

U zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku u organizaciji Misije Republike Srbije pri UN-u otvorena je kontroverzna izložba pod nazivom  “Jasenovac – pravo na nezaborav”.  Izložba je podigla veliku prašinu zbog falsificiranja povijesti i propagande u političke svrhe. Glavni kustos izložbe je stanoviti povjesničar Gideon Greif koji je za Deutsche Welle komentirao reakciju hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova na izložbu otvorenu u UN-u.

Dačić tvrdi: Izložba u UN-u ‘nije uperena ni protiv koga, osim protiv zločinaca’

Greif drži “da ova izložba uopće ne bi trebala biti sporna. Ona se zasniva na povijesnim podacima i tamo se ne nalazi ništa što ne bi moglo biti potkrijepljeno dokazima. Ja sam povjesničar, ne političar. I zato mislim da niti jedna vlada ne bi trebala biti zabrinuta oko ove izložbe jer ona samo ima dobre namjere”, prenosi DW.

Osvrnuo se i na pitanje broja ubijenih te rekao “da je kontroverzno pitanje. No mi na izložbi uopće ne govorimo o nekakvoj definitivnoj brojci i sve što spominjemo spominjemo na temelju povijesnih podataka. I ponavljam: nitko ne bi trebao strahovati od ove izložbe. Ovo je izložba posvećena žrtvama i sjećanju na njih. Mi nemamo ništa protiv hrvatskog naroda. I uopće mi je smiješno da to moram i govoriti.”

“Jasenovac je zaista u nekim aspektima bio gori od Auschwitza. Auschwitz je bio poput ogromne tvornice smrti. No načini na koji su Ustaše ubijale u Jasenovcu i njegovim podlogorima su bili primitivni i brutalni. Brutalni do te mjere da su čak i predstavnici njemačkih oružanih snaga koji su posjetili Jasenovac bili toliko šokirani onim što su tamo vidjeli da su u Berlinu tražili hitnu intervenciju”, između ostalog izjavio je Greif u intervjuu.

Greif u intervju tvrdi da neki sadržaji nisu uklonjeni iako MVEP tvrdi drugačije. “Izložba je najnormalnije otvorena, ja sam održao predavanje na otvorenju. Da se UN distancirao, izložba ne bi bila ni otvorena. A što se tiče uklanjanja dijelova ne vjerujem da se to dogodilo jer da je bilo tako, vjerojatno bi me kao glavnog kustosa o tomu obavijestili.”

Izložba o Jasenovcu u UN-u: Jandroković i Pejčinović Burić osudili manipuliranje žrtvama

Prisjetimo se iz MVEP-a su tvrdili da su nakon prvih saznanja o organiziranju izložbe i njezinog sadržaja upozorili UN na pokušaj plasiranja lažnih podataka, nakon čega su organizatori bili prisiljeni iz postava ukloniti najgrublje falsifikate. Ujedinjeni narodi su se ogradili od izložbe i njezinog sadržaja.

MVEP: ‘Lažima o Jasenovcu nije mjesto u UN-u, tražili smo da se maknu falsifikati’

Što je hrvatski veleposlanik pri UN-u poduzeo da spriječi propagandnu izložbu o Jasenovcu?

Postavljanje izložbe je moralo biti najavljeno mjesecima ranije, tako da je bilo dovoljno vremena da se reagira jače i usprotivi postavljanju propagandne izložbe, a ne samo, kako tvrde diplomatski izvori beogradskih medija, “spornoj fotografiji Alojzija Stepinca” i njegovoj “misiji u pokatoličavanju Srba” te navođenju “broja stradalih” u Jasenovcu. No, Greif tvrdi kako ništa nije maknuto.

Prisjetimo se, izložba “Jasenovcu pravo na nezaborav“, je u sklopu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta koju je napravio izraelski povjesničar Gideon Grief otvorena u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku . Hrvatska je navodno pokušala spriječiti otvaranje izložbe, ali je odustala nakon što ju je osobno odobrio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Tko je stanoviti povjesničar  Gideon Greif koji tvrdi da bi kanonizacije Alojzija Stepinca bila zločin. Gideon Greif je izraelski povjesničar koji se specijalizirao za povijest holokausta, posebno povijest koncentracijskog logora Auschwitz i takozvanih Sonderkommandosa – radnika u krematorijima u logoru Auschwitz. Od 2011. godine je profesor za židovsku i izraelsku povijest u Schusterman centru za židovske studije na sveučilištu u Austinu u Teksasu.

U siječnju 2017. zajedno s kontroverznim redateljem Emirom Kusturicom, predstavnicima preživjelih Srba i Židova koncentracijskog logora u Jasenovcu i predstavnicima srbijanske vlade u SAD-u Grief je organizirao izložbu “Pravo na sjećanje – 75 godina nakon osnivanja Jasenovca” u New Yerseyu.

Izraelski istraživač holokausta: ‘Jasenovac je gori od Auschwitza, kanonizacija Stepinca bila bi zločin’

Tko je Gideon Greif – istraživač koji o kanonizaciji Stepinca kaže da je zločin?

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr