DORH potvrdio da istražuje je li bilo zamjene zemljišta sa sanatorijem Brestovac: Je li smjena dr. Nogala povezana s time?

Foto: snimka zaslona

Iznenadna smjena dr. Bore Nogala s mjesta ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak u fokus javnosti stavilo je već zaboravljeno bivše lječilište za oboljele od tuberkuloze Brestovac podno Sljemena.

Podsjetimo, kao jedan od razloga moguće smjene, navodi se borba za 80.000 četvornih metara zemljišta na kojem je bivši sanatorij, a koje je u vlasništvu Dječje bolnice. A uz to je kao razlog za smjenjivanje naveo i borbu za kontrolu nad projektom Centra za kompetenciju za translacijsku medicinu vrijednim 60 milijuna eura.

S Brestovcem se osim javnosti ovih dana bavi i državno odvjetništvo, i to zbog mogućeg mešetarenja njegovim vrijednim zemljištem, što je potvrđeno iz u Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, javlja Večernji list.

DORH naime postupa prema prijavi koju je lani podigla braniteljska udruga ViDrA – “veterani i društvena akcija”. Oni su upozorili kako je pregledom svih dostupnih Zemljišnih knjiga uočena vrlo dinamična preparcelacija nekih dijelova Medvednice, među kojima se našla baš lokacija Brestovac.

Tada se pokazalo kako su brojevi brestovačkih katastarskih čestica izmijenjeni, ali da na upit o vlasniku pojedine parcele s novom oznakom i dalje stoji “Dječja bolnica Srebrnjak”. Međutim katastarske oznake sa starog posjedovnog lista ukazuje da su stare oznake dodijeljene nekim drugim, privatnim parcelama u Zagrebu, s kompletnom vlasničkom dokumentacijom.

Podsjetimo, posljednjih mjeseci traje burna rasprava oko Generalni urbanistički plan (GUP) čije se donošenje nanovo odgađa. Generalni urbanistički plan uz Urbanistički plan uređenja (UPU) i Detaljni plana uređenja (DPU) važni su jer određuju koliko se točno može graditi u određenoj zoni, a također i donose pravila katnosti, površini, visini i broju parkirališnih mjesta te ostalim stavkama gradnje.

Gradnja nije dopuštena na zaštićenim zelenim površinama, a u srpnju su strukovna udruženja arhitekata, komentirajući Bandićev prijedlog GUP-a upozorili kako je problem sve gušća gradnja u podsljemenskoj zoni.

“U navedenom predmetu provode se izvidi. O meritornoj državnoodvjetničkoj odluci javnost će biti obaviještena”, odgovorila je Dunja Pavliček, zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu, na pitanje o tome što se poduzima vezano za prijavu Zelenog odreda. Vesna Grgić, predsjednica Vidre i Zelenog odreda, kaže da je slučaj Brestovac podsjeća na aferu Krašograd i zamjenu vrijednog gradskog zemljišta za manje vrijedno privatno zemljište.

A da netko ima planove s vrijednim zemljištem bivše bolnice Brestovac, sumnja zamjenica dr. Nogala, dr. Mirjana Turkalj koja je kazala da su u Dječjoj bolnici imali ideju dovesti staro lječilište u funkciju i ponovno ga pokrenuti te da su se prijavili za tzv. brownfield investiciju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr