Dr. sc. Hrabar o Obiteljskom zakonu i tragediji na Pagu: ‘Bila sam užasnuta odlukom nekadašnje ministrice da ukine Obiteljske centre’

Foto: Fah

Prof. dr. sc. Dubravka Hrabar, predstojnica Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu za Večernji list komentirala je tragediju koja se dogodila na Pagu i manjkavosti Obiteljskog zakona.

> (VIDEO) Milanka Opačić – primjer profesionalnog zastupnika stranke, a ne građana

>Dr. sc. Hrabar: ‘Pokušaj jasnog definiranja obitelji propao je zbog nespremnosti ministarstva i zbog pritiska lijevo-liberalnih lobija i medija’

“Kazna u sudskom postupku znak je da na nasilje nismo na vrijeme reagirali. A kad su djeca žrtve tò stravičnija je spoznaja da smo suodgovorni za neki mali ili mladi život. Jer djeca s pravom očekuju našu zaštitu, zaštitu društva i države, kad im je već uskraćena od roditelja.”, istaknula je dr. Hrabar.

>(VIDEO) Dr. Zloković o tragediji s Paga: ‘Da smo imali 4 zapuštena mačića, bili bismo učinkovitiji, nego u slučaju kada imamo djecu koja su ugrožena’

“Svi smo zapanjeni događajima koji su zaredali…Rekla bih da su ovo rezultati premale brige društva za obitelji, jer je i društvo u krizi, dubokoj moralnoj, vrijednosnoj krizi.”

Hrabar najveći problem vidi što je društvo okrenuto “individualističkim vrijednostima, nije nas briga za ono što se događa s drugima. Nedostaje nam moralna poduka, obrazovanje djece za vrijednosti i komunikaciju. Preplavljeni smo riječima čiji sadržaj ima prolaznu vrijednost: ljepota, bogatstvo, uspjeh. Nedostaje ljubav za drugoga, davanje, poniznost, marljivost, poštenje. A obitelj – ona se našla u procjepu između nezadovoljstva i težnje za nedostižnim.”

Ističe da je prijeko potrebno da “se u društvu osjeti ozračje promicanja obitelji uz istodobnu pomoć države.”

>Nakon tragedije na Pagu u Centar za socijalnu skrb poslane dvije inspekcije, ministrica Murganić: ‘Obitelj je zahtijevala kontinuiranu skrb i brigu’

Obitelj temelj opstanka Hrvatske

Ističe da je pitanje “opstanka Hrvatske vezano upravo uz obitelj, a nakon toga dolaze na red terminali, naftna industrija, avioni, ekologija. Jer, komu će sve to služiti ako neće biti djece?…Pristup braku i obitelji koji zahtijeva da se država ne miješa zasnovan je na individualizmu, i ugrožava druge članove obitelji i pogađa najviše djecu.”

O radu centra za socijalnu skrb

“S obzirom na težinu posla, nerijetko i opasnosti, te veliku osobnu, profesionalnu i društvenu odgovornost, bilo bi potrebno promijeniti njihov status….Trebalo bi hitno učiniti nešto na zakonodavnoj razini jer OZ otvara put novim nepravdama, nesrećama i nejasnoćama.”

O ukidanju obiteljskih savjetovališta za Večernji prof. Hrabar je istaknula da je “bila užasnuta odlukom nekadašnje ministrice da ukine obiteljske centre. Očekivala je zbog toga porast disfunkcionalnih obitelji.”

>(VIDEO) Centar za socijalnu skrb: ‘Obitelj je bila pod tretmanom, ali nikad nitko nije prijavio nasilje’

“Nacrt novoga Obiteljskog zakona, koji je i dalje u ladici ministrice, izvorno je predvidio postojanje obiteljskih centara, jer smo kao radna skupina znali koja je njihova važnost. Veseli čuti da će ministarstvo predložiti Zakon o obiteljskim centrima… Treba djelovati još aktivnije u smislu osviještenja koliko su nam obitelj i dijete važni, te dati početni impuls za promjenu društva i percepciju obitelji kao uistinu temeljne društvene jedinice.”

Podsjetimo, Milanka Opačić jedna od nekad najbližih suradnica SDP-ovog Zorana Milanovića, nakon pobjede SDP-a na izborima 2011. postaje ministrica socijalne politike i mladih te potpredsjednica Kukuriku Vlade Zorana Milanovića.

Na samom početku mandata Milanka Opačić najavljuje velike promjene u Obiteljskom zakonu, tvrdeći da je cilj tih promjena zaštita djece i discipliniranje neodgovornih roditelja.

Upravo je ideja Milanke Opačić bila ukinuti sve obiteljske centre u Hrvatskoj, te da se obiteljski centri pripoje centrima za socijalnu skrb s tim da tada ne bi postojali defektolozi, psiholozi, pravnici i ostali stručni djelatnici.

Najviše je poteškoća SDP-ova ministrica imala upravo s donošenjem Obiteljskog zakona, koji je na snazi bio od 1. rujna 2014., a suspendiranoga u siječnju 2015. od Ustavnog suda.

Nakon što je radna skupina za mandata Tihomira Oreškovića, koju je osnovala Bernardica Juretić kao nasljednica ministrice Opačić, ocijenila da je važeći zakon koji je donijela ministrica Opačić “nekvalitetan, nečitak, nomotehnički konfuzan te da ga nije moguće popravljati izmjenama i dopunama, već treba pokrenuti postupak izrade novog”, osnovana je radna skupina koja za kreiranje prijedloga novog obiteljskog zakona, na čelu s dekanicom zagrebačkog Pravnog fakulteta Dubravkom Hrabar.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.