Dr. sc. Zmijanović nakon što je ministar Ćorić ponovno imenovao Slavicu na čelo NP Krka: ‘Ovo je eklatantan primjer poremećaja ravnoteže u trodiobi vlasti’

Foto: Ljiljana Zmijanović

Ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić, nakon što je sudskom presudom poništeno imenovanje Nelle Slavice za ravnateljicu NP Krka, ponovno ju je imenovao na mjesto ravnateljice, na mandat od četiri godine.

Sud poništio imenovanje, a Ćorić ponovno za ravnateljicu NP Krka imenovao Nellu Slavicu, s iskaznicom HDZ-a i HNS-a

Dr. sc. Zmijanović predsjednici, Plenkoviću i Jandrokoviću: Bivši ministar Kuščević zdušno je branio izbor Nelle Slavice za ravnateljicu NP Krka

(FOTO) Hrvatska braniteljica i jedina doktorica znanosti među kandidatima za ravnatelja NP Krka o odluci ministra: ‘Ovo je nepoštivanje hrvatskih zakona i udar na znanost’

(VIDEO) Dr. sc. Zmijanović podnijela tužbu zbog natječaja za ravnateljicu NP Krka: ‘Jedina sam doktorica znanosti među kandidatima, s 12 godina iskustva’

Ćorić tvrdi da Slavica nije izabrana za ravnateljicu NP Krka jer je imala iskaznice HDZ-a i HNS-a

Ljiljana Zmijanović nakon početka suđenja za slučaj NP Krka: ‘Bodovati nešto prepisano maksimumom bodova je uvredljivo’

Ovu vijest komentirala je dr. sc. Ljiljana Zmijanović, jedna od kandidatkinja za ravnateljicu, koja je i pokrenula tužbu zbog imenovanja Nelle Slavice.

Podsjetimo, dr. sc. Ljiljana Zmijanović bila je jedina doktorica znanosti među kandidatima za ravnatelja, uz to je imala iskustvo rada u NP Krka, a ujedno ima i status nezaposlene hrvatske braniteljice, na koji se također pozvala prilikom natječaja.

Na žalbu dr. sc. Zmijanović, državni inspektorat utvrdio je povredu prava hrvatskih branitelja, dok je Upravni sud u Splitu pravomoćnom presudom bez mogućnosti žalbe utvrdio povredu Zakona o zaštiti prirode te povredu Zakona o općem upravnom postupku. Ministar Ćorić je, ne obazirući se na odluku suda, ponovno imenovao ravnatejlicom Nellu Slavicu.

Povjerenstvo je donijelo identičnu odluku onoj koja je već jednom poništena

Evo što poručuje dr. sc. Zmijanović:

“Iz medija se saznanje kako je ministar Ćorić u petak, 26. srpnja 2019. godine, ponovno rješenjem imenovao gđu. Nellu Slavicu za ravnateljicu JUNP Krka, a nakon zaprimanja presude Upravnog suda u Splitu kojom je, kako je poznato, prethodno rješenje, istog sadržaja poništeno.

Saznaje se i to da se u ministarstvu sastalo povjerenstvo za provođenje natječaja i ministru podnijelo „izvješće“ o provedenom natječaju za izbor i imenovanje ravnatelja.

Dalje se kazuje da je, „uzimajući u obzir izvješće povjerenstva, ministar, pridržavajući se pravnih shvaćanja i primjedbi suda (ponovno) Slavicu imenovao ravnateljicom na mandatno razdoblje od četiri godine.“

Iz toga se dade razaznati da je povjerenstvo, na temelju identičnog činjeničnog stanja i utvrđenja, donijelo identičnu odluku onoj koja je već jednom poništena.

Znajući da je sud vrlo jasno obrazložio presudu, utvrdio i obrazložio kršenje Zakona o općem upravnom postupku i kršenje Zakona o zaštiti prirode, a zašto je poništeno rješenje, odnosno, da je nejasno na temelju čega je ministarstvo došlo do bodovanja, i da se odluka ne može niti ispitati u segmentu povrede prava koja proizlaze iz Zakona o hrvatskim braniteljima, pa obzirom da se nakon poništenja prvog rješenja o imenovanju nije moglo doći ni do kakvog drugog utvrđenja osim onoga što je utvrđeno u postupku provedbe natječaja.

Kada ministarstvo daje izjavu o tome kako „nije povrijeđeno pravo hrvatskog branitelja“ onda treba biti jasan o tome da je inspekcijskim nadzorom utvrđeno baš suprotno, a osim toga, i Upravni sud je utvrdio da je nesporno da bi pod jednakim uvjetima (a to je upravo pitanje sad već „famoznog“ bodovanja) upravo tužiteljica, dakle, Ljiljana Zmijanović imala prednost kod zapošljavanja.

Dakle, kako god to ministarstvo pokušalo objasniti, u prvom postupku su netransparentnim načinom bodovanja bez zakonskog uporišta stvorili bodovnu listu koja nije bila i nije mogla biti temelj za odluku o ravnatelju, i to je upravo razlog zašto je poništena prvotna odluka ministra.

Ukoliko kome još nije jasno, ovo je eklatantan primjer poremećaja ravnoteže u trodiobi vlasti i k tome primjer izazivanja i održavanja pravne nesigurnosti.

Zaista je nevjerojatno da ministar ignorira pravomoćnu presudu Upravnog suda”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr