Evo kako trgovine rade za predstojeće blagdane: Prisjetimo se prijedloga UIO kojim bi se trgovcima omogućilo vrijeme provedeno s obitelji

Foto: Getty images

Hrvatski trgovci na Božić i Novu godinu neće raditi, a neki od njih ni na Štefanje i Tri kralja, ili će raditi skraćeno, pokazala je anketa koju je među trgovačkim lancima proveo Večernji list. Sve Konzumove trgovine, njih više od 600 u Hrvatskoj, osim na Božić i Novu, bit će tako zatvorene i na Štefanje, a na Badnjak i Silvestrovo radit će skraćeno, ovisno o formatu i lokacijama.

Odluka o neradnom Božiću, blagdanu sv. Stjepana i Novoj godini te isplati božićnica i darova za djecu način je da zaposlenicima zahvale na iznimnom zalaganju i trudu kojim svakodnevno doprinose uspješnom poslovanju Konzuma, izjavio je predsjednik uprave Slavko Ledić.

U KTC-u i Pevecu sva četiri blagdana neradna

Od subote 21. do ponedjeljka 23. prosinca radno vrijeme Konzumovih trgovina širom Hrvatske bit će produljeno, a na blagdan Sveta tri kralja radit će po nedjeljnom rasporedu. I zaposlenici Kauflanda i Lonije kod kuće će slaviti Božić, Štefanje i Novu godinu. – Na Badnjak i Silvestrovo trgovine Lonije najvećim će dijelom raditi do 14 sati.

Tek nekoliko većih prodajnih mjesta bit će otvoreno do 16 sati – kazao nam je glavni izvršni direktor Lonije Dragan Munjiza. Na Tri kralja radit će se kao i na Badnjak. Robni centri KTC-a, čija je uprava nedavno prva među trgovcima probila led obznanivši kako od siječnja 2020. njihovi radnici neće raditi nijedne nedjelje, praznika i blagdana, tih će dana biti zatvoreni, pa i na Sveta tri kralja, odgovorila nam je izvršna direktorica Melanija Zorko. Ističe kako već tri godine ne rade na blagdane, a na Badnjak i Staru godinu radit će se od 7 do 16 sati.

Studencu i NTL-u neradni su Božić i Nova godina. Na blagdan sv. Stjepana, a kasnije i na Tri kralja Studenac će raditi od 7 do 13 sati, na Badnjak i Staru godinu od redovnog otvaranja poslovnice do 16.30, odnosno do 18 sati. NTL će, pak, odgovaraju, na Štefanje raditi prema nedjeljnom rasporedu.

Svi Sparovi supermarketi i Intersparovi hipermarketi na Badnjak i Staru godinu radit će skraćeno, a za Božić i prvi dan nove godine sve trgovine bit će zatvorene. Za blagdan sv. Stjepana dio će trgovina biti zatvoren, a pojedine će trgovine, u skladu s potrebama kupaca, raditi skraćeno.

“Sa željom da kupcima tjedan prije Božića pružimo mogućnost “last minute” blagdanske kupovine, svi Interspar hipermarketi od 17. do 23. prosinca radit će do 22 sata”, priopćili su.

Ni centri Emmezete na tri predstojeća blagdana neće raditi, a na Silvestrovo su otvoreni od 9 do 16 sati. Na Tri kralja, stoji na stranicama tog trgovca, radit će do 21 sat. Pevecovim radnicima slobodna su pak sva četiri blagdana, dok će na Badnjak i Staru godinu raditi do 16 sati. Centri Supernova, Garden Mall, Buzin, Cvjetni, Karlovac, Šibenik… ne rade za Božić, Štefanje i Novu, a u Sisku i Slavonskom Brodu ni na Tri kralja.

Na Štefanje će u pojedinim centrima raditi tek trgovine Spar do 14 sati te neki ugostiteljski objekti. Na Badnjak i Silvestrovo centri će, doznajemo, raditi skraćeno.

UiO još prije dvije i pol godine uputila Hrvatskom saboru prijedlog Zakona – zašto Sabor nije reagirao u propisanom roku?

Podsjetimo, udruga U ime obitelji još je u ožujku 2017. uputila u Hrvatskom saboru prijedlog Zakona o radu po kojemu bi radnici mogli sami birati žele li raditi nedjeljom te, ako žele, dobili 50 % veće dnevnice.

Sukladno saborskom Poslovniku predsjednik Odbora za rad trebao je u roku od tri mjeseca odlučiti hoće li ili neće uputiti taj prijedlog zakona o radu u saborsku proceduru. No, tadašnji predsjednik, Mirando Mrsić to nije učinio, a isto tako ni njegov nasljednik, SDP-ov Gordan Maras. Usprkos odredbama Poslovnika sve do danas saborski se Odbor nije se izjasnio o ovom prijedlogu.

>Novi predsjednik Udruženja trgovine HGK čvrsto za pravo na neradnu nedjelju: ‘Smatram da je zdrava obitelj temelj društva’

> Crna Gora zabranila rad nedjeljom: Kazne za kršenje zakona do 10.000 eura

> U ime obitelji pozvala Vladu i Sabor da novi blagdani budu neradni za više od 180.000 radnika u trgovinama

> Demograf Strmota: ‘Ako radite za 3000 kuna i to još ‘petkom i svetkom’, nemate volje za vlastiti život, a kamoli na svijet donijeti novi’

> (VIDEO) Pogledajte dokumentarni film Sedmi dan: Čemu su sve izloženi radnici koji rade 7 dana u tjednu?

> Blanka Munjin iz UIO: ‘Radnicima treba omogućiti izbor žele li raditi nedjeljom i ako žele, taj im se rad mora adekvatno platiti’

> Ivan Munjin: Ni Mrsić ni Maras nisu uputili prijedlog zakona o radu UIO u saborsku proceduru

U ožujku 2018. godine GLAS i HSU se podnijeli sličnu izmjenu zakona kojom bi se povećale plaće u slučaju rada nedjeljom za 30% međutim Plenkovićeva Vlada odbila je prijedlog uz objašnjenje da dosadašnji zakon “predviđa obvezu poslodavca da radniku isplati povećanu plaću ne samo za rad nedjeljom, već i za otežane uvjete rada, prekovremeni rad, rad noću, te za rad blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi. Pri tome, Zakonom nije izrijekom određeno koliko bi to povećanje iznosilo, već se isto prepušta uređenju putem kolektivnih ugovora, pravilnika o radu ili samih ugovora o radu”.

No, postojeći zakon omogućuje poslodavcu da rad nedjeljom plaća samo jednu kunu više te time izvrši svoje zakonske obveze prema zaposleniku.

Spomenutim nedjelovanjem i ignoriranjem prijedloga poput onog udruge U ime obitelji najviše su oštećene radnice i radnici koji su prisiljavani raditi nedjeljom i blagdanom, de facto bez da su za to plaćeni.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list