Evo što nam je ministarstvo HNS-ove Divjak odgovorilo o financiranju udžbenika iz vjeronauka!

Zagreb, 29.05.2019 - Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak moderirala je okrugli stol na temu učitelja budućnosti. Okrugli stol okupio je hrvatske stručnjake koji se ističu svojim znanstveno- istraživačkim radom vezanim uz učenje i poučavanje i koji će predstaviti svoju viziju, kao i izazove u razvoju profesije učitelja na svim razinama obrazovanja. Foto HINA/ Daniel KASAP/ dkas

Ministarstvo znanosti i obrazovanja HNS-ove ministrice Blaženke Divjak svim osnovnim školama 16. svibnja ove godine uputilo je dopis za nabavku obveznih predmeta za školsku godinu 2019./2020. U dopisu piše napomena  da “sredstvima državnog proračuna nabavljaju se isključivo udžbenici obveznih predmeta“.

Troškovi nisu osigurani za nabavu dopunskih i pomoćnih nastavnih sredstava(radne bilježnice, zbirke zadataka, kutija za tehnički, likovna mapa, atlasi), odnosno udžbenike izbornih predmeta“, navodi se.

To znači da se radi razlika između udžbenika obveznih i izbornih predmeta, koji neće biti financirani iz državnog proračuna. U izborne predmete spadaju vjeronauk i najčešće strani jezici te informatika u nekim razredima.

Ministarstvu znanosti i obrazovanja poslali smo upit o ovoj odluci. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

“U prethodnim godinama Ministarstvo je sufinanciralo nabavu udžbenika korisnicima zajamčene minimalne naknade. Sufinanciranje se odnosilo na udžbenike obveznih predmeta, odnosno nisu se financirali udžbenici Vjeronauka niti ostalih izbornih predmeta.

Stupanjem na snagu novog Zakona o udžbenicima, jednak model financiranja udžbenika primijenjen je na sve učenike osnovnih škola. Stoga smo od Ministarstva financija zatražili osiguravanje sredstava za nabavu udžbenika obveznih predmeta.

Ako Ministarstvo financija osigura dodatna sredstva za nabavu udžbenika izbornih predmeta, ti će se udžbenici i nabavljati.”

Prema Zakonu o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu (Narodne novine, 116/18) na koji se poziva u priloženom dopisu, nigdje se ne spominje razlika između udžbenika obveznih i izbornih predmeta.

U članku 14. o sufinanciranju udžbenika stoji:

(1) Sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju se u državnom proračunu.

(2) Vlada Republike Hrvatske može, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, za svaku školsku godinu odlučiti o financiranju odnosno sufinanciranju nabave udžbenika za učenike srednjih škola.

(3) Vlada Republike Hrvatske može, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, za svaku školsku godinu odlučiti o financiranju odnosno sufinanciranju nabave drugih obrazovnih materijala.

(4) Udžbenici i drugi obrazovni materijali financirani sredstvima državnog proračuna, sukladno ovom članku, vlasništvo su škole.

(5) Način uporabe, vraćanja i obnavljanja udžbenika i drugih obrazovnih materijala financiranih sredstvima državnog proračuna, sukladno ovom članku, propisuje ministar naputkom.

U tijeku je izrada svih novih udžbenika, kako za obvezne predmete, tako i za izborne, koji će se koristiti u Školi za život i koji, prema tom istom zakonu, moraju udovoljavati novim udžbeničkim standardima.

>Ministarstvo HNS-ove Blaženke Divjak odlučilo financirati sve udžbenike osim za izborne predmete – među kojima je i vjeronauk

> Dr. sc. Pažin: ‘Vjeronauk je izborno obvezatni predmet i djeca imaju pravo na besplatan udžbenik’

> (FOTO) Stipo Mlinarić: Udžbenik iz povijesti po srpskom programu 2. svjetski rat obrađuje na 50-ak stranica, Vukovar i Dubrovnik u jednoj rečenici

> Prof. Vjera Brković, članica SRS, odgovara na napade Budaka i povjesničara s Filozofskog na kurikul iz povijesti

> Skandalozan potez HNS-ove ministrice Divjak: Filozofski fakultet upravljat će obrazovnom reformom

> Na Školi za život zaradili enormne iznose: Za sindikat besramno, za Plenkovićevu ministricu – ‘Ništa sporno’

Kršenje ugovora po pitanju udžbenika vjeronauka

Nefinanciranje udžbenika iz vjeronauka iz državnog proračuna krši dva ugovora:

  • međunarodni Ugovor između Svete Stolice i RH o suradnji na području odgoja i kulture koji u čl. 6, st. 2 izričito navodi: “RH snosi troškove izrade i tiskanja udžbenika vjeronauka i organizira izdavački postupak u skladu s postojećim odredbama za ostale školske udžbenike” te
  •  provedbeni Ugovor između RH i HBK o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u predškolskim ustanovama koji u čl. 4 st. 1, također, navodi: “Vjeronaučni udžbenici školski su udžbenici koji su u svemu izjednačeni sa školskim udžbenicima za obvezni predmet, s time da moraju imati odobrenje HBK, što mora biti navedeno u impresumu udžbenika”.

Nadbiskup se osvrnuo na prijepore s Ministarstvom obrazovanja 

Nadbiskup Đuro Hranić osvrnuo se na trenutačne prijepore s Ministarstvom znanosti i obrazovanja vezano uz nabavu udžbenika obveznih predmeta za školsku godinu 2019./2020. te podsjetio na položaj vjeronauka u školi, rekavši: „Ravnatelji škola trebaju ponuditi vjeronauk u prvom razredu. Za onoga tko ga izabere on tada postaje obvezatan, tretira se kao i svi drugi obvezatni predmeti, pa kada se postavlja pitanje za koga Ministarstvo otkupljuje udžbenike – u tu kvotu treba ući i vjeronauk u školi“.

Dr. sc. Pažin: ‘Vjeronauk je izborno obvezatni predmet i djeca imaju pravo na besplatan udžbenik’

“Posljedica nedostatno kvalitetnog razumijevanja položaja katoličkoga vjeronauka u osnovnim i srednjim školama je jedan od uzroka mogućih nesnalaženja ravnatelja osnovnih i srednjih škola koji vjeronauk najprije shvaćaju samo kao izborni predmet, a ne kao izborno obvezatni predmet kako je on usuglašen ugovorima između Svete Stolice i Republike Hrvatske i provedbenim ugovorom Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije”, komentirao je za Hrvatski katolički predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK dr. sc. Ivica Pažin.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr