Evo što su nam odgovorili iz Ureda za demografiju Grada Zagreba hoće li se nastaviti provoditi mjera roditelj odgojitelj

Foto: Fah/GettyImages (Fotomontaža: Narod.hr)

Obzirom na pandemiju koronavirusa i provođenje ušteda s ciljem spašavanja gospodarstva, kao i potres u Zagrebu, brojni su nam se roditelji odgojitelji javili zabrinuti zbog svog statusa. Stoga je Narod.hr zatražio očitovanje od nadležnog Gradskog ureda za demografiju vezano uz navedenu demografsku mjeru.

Slijedom njihovih upita, od Grada Zagreba zatražili smo odgovore na pitanja hoće li se ova mjera nastaviti provoditi te hoće li doći do promjena njihovog statusa u ovom razdoblju.

> Grad Zagreb: Započela isplata novčane pomoći za roditelja odgojitelja

> Status roditelja odgojitelja – mjera koju ne treba ograničavati, već proširiti i na ostatak Hrvatske

> Majka petero djece za Narod.hr: ‘Umjesto posla izabrala sam biti roditelj odgojitelj, ograničavanje mjere narušilo bi stabilnost koja nas je sve privukla’

Na naš upit odgovorili su iz Ureda za demografiju:

“Svjesni izazova s kojima se trenutno susrećemo, kako epidemije tako i potresa koji nas u Zagrebu zadesio, kao lokalna zajednica vodimo brigu o našim sugrađanima najbolje što možemo. Možemo vas samo izvijestiti da niti jedno socijalno ili demografsko davanje još nije dovedeno u pitanje.”, stoji u odgovoru.

Podsjetimo, mjera ‘roditelj odgojitelj’ pomaže obiteljima u financijskom smislu te olakšava skrb o djeci na način da je jedan od roditelj posvećen njihovom odgoju i potrebama.

Status roditelja odgojitelja postoji od rujna 2016. godine i danas ga koristi oko 5 tisuća korisnika koji primaju naknadu po ovoj osnovi. To je mjera kojom Grad Zagreb nudi naknadu nezaposlenim roditeljima troje ili više djece od kojih najmlađe još nije krenulo u školu.

Oni koji su odlučili koristiti mjeru imaju pravo na mjesečnu novčanu pomoć u iznosu od 65 posto prosječne bruto plaće u Zagrebu za prvih osam mjeseci prethodne godine. Riječ je o mjeri kojoj je cilj povećati broj trećerođene djece.

Pravo na taj status ima jedan od roditelja koji se brine za najmanje troje djece, ako najmlađe dijete nije krenulo u osnovnu školu te vrijedi dok najmlađe dijete ne navrši 15 godina.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr