(FOTO) Habulin, Pupovac, Pusić i ostali s neslužbene komemoracije u Jasenovcu: “Intelektualci i neki akademici žele zatrti tragove zločina ustaške ideologije”

Foto: Fah

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) i Srpskog narodnog vijeća (SNV), pred spomenikom Kameni cvijet, održana je u subotu neslužbena komemoracija u Jasenovcu.

Komemoracija je započela molitvom pravoslavnih svećenika, minutom šutnje za poginule i hrvatskom himnom “Lijepa naša”.

Komemoraciji, uz preživjele, građane iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, bili su nazočni i veleposlanici SAD, Norveške, Austrije, Rusije, Velike Britanije, Australije, Francuske, Kanade i Srbije te predstavnici Vlade Srbije i drugi.

U ime SABA RH okupljenima se obratio predsjednik Saveza Franjo Habulin te istaknuo da su “zbog kolebljivog stajališta aktualne vlasti, kad je u pitanju ocjena i karakter ustaškog režima, njegovih simbola i pozdrava, i ove godine odlučili ne sudjelovati u službenoj komemoraciji”.

“Niti možemo niti hoćemo prihvatiti formiranje nečega što je nazvano Vijećem za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. Nećemo, jer nam je jasno, jer znamo da je to Vijeće za obračun s idejom komunizma i praksom socijalizma”, rekao je Habulin.

U nastavku je naveo kako se zna da su komunisti imali vodeću ulogu u organiziranju Narodno oslobodilačke borbe (NOB), a da je socijalizam, uz čitav niz svojih evidentnih pogrešaka, težio dobrobiti radnog čovjeka i cijelog društva.

Habulin: Nedvojbeno je da su u Jasenovcu ustaše zločinci

Habulin je također rekao da je nedvojbeno da su žrtve Jasenovačkog logora: Srbi, Židovi, Romi i Hrvati te antifašisti, bile “nevine žrtve, a ustaše zločinci”.

Odbijajući mogućnost da politiziraju komemoraciju, kako to neki tvrde, Habulin je napomenuo da se “mora govoriti o tome što je bio naci-fašizam, što su bili ustaše, što se događalo u Jasenovcu i drugim ustaškim koncentracijskim logorima jer će”, naglašava, “u protivnom, prevladati laž koju nameću povijesni revizionisti”.

“Nećemo dopustiti da pobijedi povijesni revizionizam koji je uhvatio duboke korijene u današnjoj Hrvatskoj, a kojemu je krajni cilj da pobjednike iz Drugog svjetskog rata pretvori u poražene zločince, a one koji su zaista bili poraženi i koji su dokazano bili zločinci – u nacionalne heroje”, zaključio je Habulin.

U ime Antifašističke lige Hrvatske Zoran Pusić istaknuo je da bi u svakom normalnom društvu “zločini počinjeni od ustaša bili strašni događaji” te dodao:

“No, mi živimo u društvu u kojem kao da je izbrisano dragocjeno iskustvo. Živimo u društvu u kojem i intelektualci i neki akademici žele zatrti tragove zločina i zločine ustaške ideologije. Stoga sam uvjeren da bi umjesto svijeća i cvijeća koje polažemo stradalima u Jasenovcu za njih bilo važnije naše opredjeljenje da se suprotstavimo zlu i ideologiji koja je do toga dovela”.

Milorad Pupovac rekao je da je “Jasenovac strašno mjesto zločina i da ta strahota ima dva lica: strašnu patnju zatočenih koji su u logoru ubijeni i onih koji su preživjeli te ideju zbog koje je činjen zločin i donešeni zakoni u državi koja je mislila da to može činiti”.

Naglasio je da je smisao svake moguće politike da se suprotstavi tome što je u Jasenovcu učinjeno, da se kaže ‘ne’ takvoj politici i takvim zločinima. I to je sva politika koja se ovdje može čuti i naučiti, dodao je.

Pupovac je izrazio žaljenje što i ove godine ne održavaju komemoraciju zajedno s Vladom te je osudio “postavljanje ploče s ustaškim pozdravom na zgradi dječjeg vrtića u Jasenovcu gdje je nedaleko, u ustaškom logoru, ubijeno i oko 21 tisuća djece”.

“Ovo mjesto nas obvezuje, čak i da ne kritiziramo, već da pozivamo Vladu i sve druge da se u ovom mjestu okrenemo uzajamnom poštovanju i uzajamnom kajanju”, rekao je te dodao kako ne bi želio da Jasenovac bude mjesto gdje neki lošu prošlost žele pretvoriti u dobru budućnost. “To ne može biti i to ne može može proći”, kazao je Pupovac.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić, nazočivši komemoraciji u Jasenovcu, za Hinu je rekao da “Hrvatska na ovom mjestu mora biti jedinstvena, a ne podijeljena”. Smatra kako je aktualna vlast morala s preživjelima i s rodbinom žrtava zajedno sjesti i dogovoriti se te poslati poruku da avetima prošlosti u Hrvatskoj više nema mjesta.

Komemoraciju u Jasenovcu u nedjelju će održati državni vrh, a u ponedjeljak židovska zajednica.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina