(FOTO) Nemetin: 24. obljetnica najveće razmjene zatočenika u Domovinskom ratu

Foto: fah

Kod spomen obilježja na izlazu iz osječkog prigradskog naselja Nemetin, u nedjelju je obilježena 24. obljetnica najveće razmjene zatočenika u Domovinskom ratu.

Iz srbijanskih logora, među kojima su, Stajićevo, Begejci i Niš, 14. kolovoza 1992. godine razmijenjeno je ukupno 714 zatočenih hrvatskih branitelja i civila.

Na inicijativu Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSK) Hrvatski sabor je 14. kolovoza utemeljio kao Dan sjećanja na zatočene i nestale u Domovinskom ratu.

Obilježavanju je bio nazočan i tehnički ministar branitelja Tomo Medved koji je na novinarski upit komentirao optužnice iz Srbije. Rekao je kako je jako važno da hrvatska javnost osvijesti sebi, Srbiji i cijeloj Europi da je na Hrvatsku izvršena agresija te da se ponaša sukladno s tim. Dodao je kako hrvatska diplomacija radi svoj posao te da je siguran da će napraviti sve što je moguće kako bi se zaštitilo hrvatske građane.

Predsjednik HDLSK-a Podružnice Županije osječko-baranjske, hrvatski dragovoljac i branitelj, zatočenik srpskih koncentracijskih logora Damir Buljević prisjećajući se toga dana 1992. rekao je kako je upravo na tom mjestu bila granična zona između slobodne Hrvatske i njezina okupiranog dijela na kojem je razmijenjeno 714 hrvatskih branitelja i civila. Podsjetio je kako je više od 300 branitelja i civila ubijeno u srpskim koncentracijskim logorima dok je na stotine drugih podleglo ranama i ozljedama nakon mučenja. Istaknuo je kako je apsurd što se ljudi koji su odvedeni u srpske koncentracijske logore nalaze na optužnicama Republike Srbije te da Hrvatska i hrvatske Vlade nisu dovoljno zaštitile te ljude kao ni Domovinski rat.

Dodao je kako je pitanje odštete za ljude koji su proveli u srpskim logorima aktualno i da će se oko njega u bliskoj budućnosti razgovarati. Rekao je kako će od nove hrvatske Vlade tražiti da izvrši pritisak da Srbija ne može ući u EU dok jasno ne odgovori što je s nestalim osobama, optužnicama i ratnom odštetom.

Prema podacima HDLSK-a kroz srbijanske logore prošlo je oko 30 tisuća zatočenika od čega 3.500 žena i djece ali, kaže, državne institucije ne priznaju cjelokupan broj budući da sve zatočenike nije popisao Međunarodni crveni križ.

Obilježavanju Dana logoraša kraj spomen obilježja u Nemetinu nazočio je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h