(FOTO) Pogledajte kakvo ‘pravo na izbor’ promoviraju Urša Raukar i CESI!

Foto: fah

Centar za edukaciju savjetovanje i istraživanje (CESI) na zagrebačkom je Cvjetnom trgu u subotu organizirao promociju kampanje „Moja stvar, moj izbor – Vrijeme je da saznaš više“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako tvrde, žele dati mladima “što više znanstveno utemeljenih, točnih informacija o seksualnim i reproduktivnim pravima, da bi mogli donositi informirane i odgovorne odluke”.

Psihologinja Sanja Cesar iz CESI-a navodi da mladi u Hrvatskoj u seksualne odnose ulaze oko 17. godine, kao zaštitu najčešće koriste kondome, a hormonalnu kontracepciju jako malo, ako se Hrvatsku uspoređuje s drugim zemljama EU.

Žene koje uzimaju kontracepcijske pilule imaju 23 posto veću vjerojatnost za sklonost depresiji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom zaboravlja da i hormonalna kontracepcija ima svoje posljedice. Novo istraživanje Sveučilišta u Kopenhagenu u Danskoj je otkrilo kako su žene koje uzimaju hormonalnu kontracepciju, kao što su pilule, pod većim rizikom od depresije, te imaju znatno veću vjerojatnost od ostalih vršnjakinja da će im biti propisana određena antidepresivna terapija.

„Imamo zdravstveni odgoj uveden u školama, ali znamo da se on u velikom broju škola ne implementira. Mladi su rekli da o tim temama u školama doznaju jako malo ili ništa, a glavni izvor informacija su im internet, društvene mreže i vršnjaci i zato u kampanji s mladima komuniciramo putem tih medija, kratkim i jasnim porukama“, istaknula je Cesar te pozvala mlade da „odu na Facebook i ‘lajkaju’ akciju“.

Sociologinja Nataša Bijelić iz CESI-a navodi kako su im mladi u istraživanju rekli da “ni sami ne znaju što ne znaju”. „A i ono što ne znaju, ne znaju kako bi pitali. Naprosto, nemaju niti rječnik kojim bi mogli komunicirati i zato je bitno da ih informiramo“, ističe Bijelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto sve teze gospođa Genov i Sobol padaju u vodu?

Kako u CESI-ju gledaju “paze” na mlade i žele ih “educirati” najbolje se vidi na njihovoj web stranici Seksualna edukacija za mlade gdje, između ostaloga, donose čak i popis bolnica u kojima liječnici obavljaju pobačaje, cjenik…

Potporu promociji kampanje dali su glumica Urša Raukar te glazbenik Davorin Bogovića koji je savjete davao u ordinaciji “Doktora Orgazma”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je CESI i tko financira tu udrugu?

CESI je feministička organizacija koja u svom radu promiče rodnu ideologiju, tzv. sveobuhvatni spolni odgoj i liberalizaciju abortusa. Iz statuta udruge, njihov rad je usmjeren na teme kao što su feminizam, nenasilje, ravnopravnost, tolerancija, uvažavanje različitosti, solidarnost te jednake mogućnosti. Udruga je osnovana 1997. godine. Prema podacima Ureda za udruge RH, CESI je od 2004. do danas obilato financirana iz raznih domaćih i stranih ministarstava i organizacija civilnog društva.

Glavni domaći donatori udruge CESI su Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, donacije iz državnog i lokalnih proračuna, Agencija za mobilnost, Hrvatski zavod za zapošljavanje; Donatori iz Europe i svijeta su Europska unija, UN Women, Francusko veleposlanstvo, Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske, Eaves Housing for Women, Care International, GIP – International, Veleposlanstvo SAD, Erste Foundation, Europska komisija, The Balkan Trust for Democracy i Norwegian People’s Aid.

Udio financiranja od države rastao je bitno pa je tako prema izvješćima CESI-ja od početnih 9% došlo na 60 % iz državnog i lokalnih proračuna te drugih državnih institucija. Ta brojka je posebno rasla nakon osnivanja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva javna je zaklada koju je osnovala Republika Hrvatska posebnim Zakonom usvojenim u Hrvatskom saboru 16. listopada 2003. godine, a od 2004. godine obilato financira udrugu CESI.

Godišnji proračun CESI-ja

Što se tiče godišnjeg proračuna CESI-ja, on u prosjeku iznosi oko 1.800.000,00 kuna. Prihodi koje su prenosili iz godine u godinu su varirali, pa su tako znali “prebaciti” u iduću godinu 26.000 kuna, ali su znali imati i “višak” od 700.000 kuna.

Udruga koja nadzire konzervativnu scenu

Podsjetimo, 2015. godine CESI-jevo izvješće o navodnom jačanju neokonzervativnih prijetnji u Hrvatskoj pod naslovom “Neokozervativne prijetnje seksualnim i reproduktivnim pravima u EU” prikazalo je način poimanja demokracije onog dijela nevladinog sektora koji je donedavna smatrao kako ima monopol na javni prostor u određivanju ljestvice vrijednosti hrvatskog društva.

Navedeni izvještaj dio je projekta #IntheNameofLove (“U ime ljubavi”) koji zajednički provode Zagreb Pride i CESI, a autori su Amir Hodžić i Nataša Bijelić.

Osim brojnih iznesenih neistina i podmetanja, koja se u prvom redu bave inicijativom “U ime obitelji” i ljudima uključenima u nju ili koje ju podupiru, čitavo izvješće izgleda kao da ga je pisao Ilija Čvorović, glavni lik filma Balkanski špijun, koji je u svom podstanaru Jakovljeviću vidio glavnu prijetnju u rušenju državnog poretka. Otprilike tako izgleda postupak kojim se CESI služi u opisivanju svih onih koji se usude približiti onome na što su oni sebi uzeli monopol, a to je javni prostor, kreiranje javnog mišljenja, nevladin sektor ili naprosto poimanje demokracije.

Pritom ipak treba konstatirati kako se ne radi o filmu ili fikciji, nego realnosti u kojoj jedna određena udruga ni ne krije svoju pravu ulogu, a to je praćenje ljudi i društvenih kretanja i slanje izvješća svojim inozemnim financijerima.

Apriornim negativnim vrijednosnim određivanjem ljudi, udruga i pokreta koji se ne preklapaju s točno određenim zadanim okvirom kakvog “propovijeda CESI”, takvo izvješće postaje filter kojim se Hrvatsku počinje u inozemstvu promatrati kao nekakvu despotsku tvorevinu u kojoj prosječan čovjek ne smije misliti ni disati bez dozvole Katoličke crkve i njezinih mračnih eksponenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.