(FOTO) Povodom 25 godina kune izdana nova kovanica, ali nama je najljepša ova s nerođenim djetetom

Foto: snimka zaslona Fotomontaža: narod.hr

Izložba “Kuna – 25 godina novčane jedinice Republike Hrvatske”, otvorena je u četvrtak u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Izložba je postavljena u povodu 25. obljetnice uvođenja kune, 30. svibnja 1994. godine, a Arheološki muzej postavio ju je u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom.

Autor izložbe je Tomislav Bilić. Otvorena je od 31. svibnja do 30. lipnja ove godine.

Izložba predstavlja sve varijante službenog i prigodnog optjecajnog kovanog i papirnog novca Republike Hrvatske izdanog tijekom 25 godina njegove upotrebe. Posebna pozornost posvećena je natječajima za redovni optjecajni papirni i kovani novac održanima u tijekom 1992. i 1993. godine. Tako se prikazuju sadreni modeli kovanica, autora Kuzme Kovačića, pobjednika natječaja za kovani novac.

Prikazani su i prijedlozi i razne varijante grafičkih rješenja Miroslava Šuteja, pobjednika natječaja za papirni novac. Naposljetku, kroz predmete i filmske materijale prikazan je proizvodni proces izrade kovanica i novčanica, zajedno s modelima, alatima, tiskarskim arcima i slično.

U povodu 25. obljetnice kune, Hrvatska narodna banka i Hrvatski novčarski zavod izdali su i prigodnu optjecajnu kovanicu od 25 kuna.

Izložbu je otvorio predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je ocijenio da su vođenje kune, kao i njezina 25 obljetnica, relevantni događaji za modernu hrvatsku povijest.

Kunu je označio jednim od bitnih simbola hrvatske države ocijenivši da je njezino uvođenje omogućilo ekonomsku stabilnost.

“Njezina stabilnost izrazito je visoka tijekom cijeloga razdoblja, od uvođenja”, rekao je Plenković.

Guverner HNB-a Boris Vujčić podsjetio je da je hrvatsko monetarno osamostaljivanje među ostalim bilo odgovor na politiku Narodne banke Jugoslavije, u kojoj su preglasavanjem donošene odluke koje su bile podloga za pokrivanje deficita i financiranje buduće velikosrpske agresije. Osim toga, trebalo je i zaustaviti visoku inflaciju i u svemu tome se uspjelo, rekao je Vujčić.

Dodao je da je kuna uvođena de facto dvaput, drugi puta nakon reintegracije okupiranih hrvatskih područja. Hrvatsku valutu pohvalio je i da je među najdugovječnijima po dizajnu.

Najavio je nastavak politike održavanja stabilnosti kune do uvođenja eura, bez obzira na eventualne političke ili ekonomske oportunizme.

Hrvatska – jedina zemlja koja ima kovanice od 25 kuna s prikazom nerođenog djeteta

Hrvatska je povodm raznih obljetnica u opticaj puštala posebne kovanice, no najpoznatija je ona iz 2000. godine kada unutar jezgre kovanice prikazano nerođeno dijete kao univerzalni simbol ljudskog života, koje je predstavljalo središnjicu tisućljeća koje završava i dolazak novog tisućljeća, a to je simbolizirano prikazom niza zraka na jezgri i prstenu.

Godine 2017. predsjednica udruge U ime obitelji dr. Željka Markić tu je posebnu kovanicu poklonila papi Franji prilikom prijema za predstavnike Europske federacije katoličkih obiteljskih udruga povodom 20. obljetnice njihova postojanja

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina