(FOTO) Pupovac nakon sastanka sa srbijanskom ministricom: ‘Stanje je teško i ozbiljno, ugrožena je sigurnost građana srpske nacionalnosti’

Foto: Fah

Ministrica pravosuđa Republike Srbije Nela Kuburović sastala se u srijedu poslijepodne u Zagrebu s predstavnicima organizacija srpske manjine u Hrvatskoj, na čelu s predsjednikom Srpskog narodnog vijeća (SNV) i saborskim zastupnikom Miloradom Pupovcem, na kojem je bilo riječi kako unaprijediti suradnju između dvije države u suđenjima za ratne zločine.

> (VIDEO) Marija Selak: ‘Pupovac je javna osoba i zbog političkog angažmana može biti kritiziran, ne može se to dovoditi u kontekst nasilja prema Srbima’

> Željko Maršić: ‘Zašto Plenković ne reagira na opasnije izjave istočnih susjeda?’

> Hrvatski biskupi pisali patrijarhu SPC-a Irineju: Evo što stoji u pismu!

> (VIDEO) Pogledajte riječi patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja na koje su službeno reagirali hrvatski biskupi!

“Ti problemi opterećuju međudržavne odnose ali istovremeno predstavljaju ozbiljan problem za Srbe u Hrvatskoj”, izjavio je nakon sastanka Milorad Pupovac, koalicijski partner HDZ-ove vlasti, dodavši da će svaki pozitivan pomak u zaključcima današnjih razgovora hrvatskog ministra i srbijanske ministrice biti ohrabrenje.

Srbijanska ministrica pravosuđa Kuburović ranije danas sastala se s ministrom pravosuđa Republike Hrvatske Draženom Bošnjakovićem, a na sastanku je rečeno da se moraju potpuno ažurirati svi popisi obiju strana kako bi se otklonila neusklađenost i nekompletnost do sada razmijenjenih podataka, te je dogovoren nastavak aktivnosti u tom cilju.

“Stanje je veoma teško i ozbiljno, zastoj traje praktično od 2011. i očito da će trebati još puno truda i još susreta da se ono što je danas dogovoreno što je moguće skorije počne i ostvarivati”, ustvrdio je Pupovac.

Ministri dviju država dogovorili su i nastavak rada drugog mješovitog Povjerenstva za razmjenu popisa osoba optuženih i osuđenih za kaznena djela ratnih zločina, te da se u njegov uključe i predstavnici državnog odvjetništva obiju država kako bi se intenzivirala neposredna suradnja u cilju sigurnosti građana obiju država.

Susreti ministara su bili u funkciji toga da se susretnu i drugi kojih se to možda više tiče a to su pitanje tužiteljstava odnosno odvjetništava u čijim rukama je ta materija, kazao je Pupovac.

“Sasvim sigurno je dobro da predstavnici državnih odvjetništava uđu u te razgovore, ali je jako važno da se tome bude do kraja posvećeno. Da se obnovi razina povjerenja, suradnje, razmjene podataka i nivo svijesti do koje mjere je to važno za pravosudne institucije jedne i druge države, ali i pravnu sigurnost građana, posebno mislim na ovom slučaju na pravnu sigurnost Srba u Hrvatskoj”, kazao je.

> Zna li možda Milorad Pupovac gdje počiva hrvatski mučenik dr. Ivan Šreter?

> Prof. Anđelko Milardović za Narod.hr: ‘U Plenkovićevom sukobu s Grmojom zadnju liniju obrane držao je Pupovac’

> Ivica Šola: Dirnuti u Pupovca istinom i činjenicama za Plenkovića je napad na – politiku HDZ-a!?

> Reakcije na gađanje hranom Milorada Pupovca: ‘Većina i dalje šuti – dok ne počnu otvoreno ubijati Srbe, pedere, a onda i sve nas ostale’

“Na situaciju u kojoj je srpska manjina mi upozoravam dugo, posebno nakon događaja koje smo imali u Vukovaru i kampanje koja je pokrenuta tamo i pritiska na pravosuđe”, kazao je Pupovac. “U tim pritiscima”, ustvrdio je, “počelo se pokazivati prstom na ljude koje treba hapsiti i suditi, čime je prekršen čitav niz zakonskih odredbi, čime je ugrožena pravna sigurnost građana srpske nacionalnosti koji žive u Hrvatskoj, i to nije samo međudržavni problem, to je i međunarodni problem jer je Republika Hrvatska potpisnica važnih međudržavnih sporazuma i koji se tiču UN-a i Haškog suda.”, ustvrdio je.

> (VIDEO) Pupovac ustvrdio da je on ‘junak referenduma’: ‘Na imenu i prezimenu Milorada Pupovca mobiliziralo se ljude da potpisuju referendumsku inicijativu’

Odgovarajući na pitanje novinara kako komentira da u školskoj lektiri nema „Dnevnika“ Anne Frank, zapisa židovske djevojčica iz nacističkih logora, Pupovac je kazao: „Kad imate ‘Mali ratni dnevnik’, koji je još uvijek u lektiri, onda me ne čudi da nema mjesta za Anu Frank“.

Pri tom je mislio na knjigu Stjepana Tomaša „Mali ratni dnevnik“, koji su, prema nekim medijskim tvrdnjama, mnogi roditelji tražili da se ukloni s popisa lektira jer „je u njoj pojam ustaštva prikazan u djelu kao domoljubno poželjan“.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina