Tomaševićeva većina ukinula mjeru roditelj odgojitelj

skupština
Zagreb, 09.12.2021. - Šesta sjednica zagrebačke Gradske skupštine o proračunu za 2022. godinu. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Danas od devet sati traje 6. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba. Zbog planiranja ušteda financiranja na mjeri roditelj odgojitelj održao se i prosvjed. Glasovalo se i proračunu Grada Zagreba koji je prihvaćen s 28 glasova za i 14 protiv.

21:59 – U Zagrebačkoj skupštini izglasana je odluka o ukidanju mjere roditelj odgojitelj

21:55 – Počelo je glasovanje o amandmanima te su odbijeni svi amandmani oporbe.

21:30 – Tomašević je u završnom izlaganju rekao još jednom da nije i neće nikoga vrijeđati. Kazao je da se broj prvorođene i drugorođene djece smanjuje. Pitao je tko je odgovoran za to što roditelji ne mogu upisati djecu u vrtiće te da je onda pitanje prioriteta na što se troši novac. Rekao je da nije normalno da se 15 puta više novca trošilo na mjeru nego na gradnju vrtića. Dodao je da ako ćemo biti socijalnih slučajeva zbog ukidanja mjere, da će se aktivirati socijalne mjere i na razini države i na razini grada.

21:02 – Miroslav Herman (HDZ) kazao je da druge bogatije zemlje na zapadu imaju slične mjere i da je svugdje u fokusu poticanje obitelji na 3. dijete i svako iduće te je upitao dogradonačelnicu zašto u radnoj skupini nisu imali nijednog demografa.

20:55 – Peternel je kazao Dolenec da ima pravo donositi odluke kakve žele, ali da ima problem jer ne žele reći da je to ideološko. Pozvao se na Vukobratovića koji je kazao da je za Bandića mjera roditelj odgojitelj donesena iz ideoloških razloga i dodao je da bi Dolenec trebala reći da se mjera ukida iz ideoloških razloga

20:52 – Dolenec je rekla da, da bi mjera bila učinkovita mora se odnositi na sve.

20:45 – U pojedinačnoj raspravi Goluža je pozvao pročelnicu Jelavić da odgovara na konkretna pitanja zastupnika, jer je jedno tvrdila 2017., isto to 2019., a danas s gradonačelnikom Tomaševićem sasvim drugo o mjeri roditelj odgojitelj.

20:35 – Nikola Vukobratović (SDSS) kazao je da nema ništa protiv toga da se ova mjera vidi kao pokušaj očuvanja zapadno-kršćanske civilizacije, ali da je to politička pozicija. Dodao je i da roditeljstvo ne smije biti razlog za siromaštvo i da je to obaveza Grada.

20:06 – Dobrović je kazao kako bi se mjera mogla poboljšati, tako da se za isti novac postignu bolji efekti, ili za manje novca isti efekt kao do sada, ako mjera opterećuje proračun, ali da se ne bi trebalo ići u ukidanje mjera. Dodao je i da on ima sedmero djece i da nije korisnik mjere. Replicirao je zastupnici Ivšić da socijalnih problema nema u velikim obiteljima, već prije u manjim gdje je dijete samo ili gdje ima samo dvoje djece.

19:58 – Tu se radi o političko-ideološkoj odluci o ukidanju, kazao je Igor Peternel (DP) gradonačelniku Tomaševiću. Dodao je da Tomašević baca maglu, spominje Sinj, Vukovar i slično. Peternel je istaknuo da je ovakvo ukidanje nezabilježeno, usred pandemije, jer ako se mjera ukida, ukida se za nove korisnike, a ne sve.

19:50 – Goluža je kazao da bi Tomašević trebao imati u Uredu dokument pročelnice iz 2019. godine koji zaključuje da je mjera uspješna.

19:46 – Lovro Marković (Most) je kazao da su vladajući sukrivci u kreiranju javnog mišljenja jer nisu iznosili stavke koje su mogli iznositi, poput činjenice da su osobe koje koriste mjeru roditelj odgojitelj u radnom vijeku provele 13-14 godina.

19:42 – Tomašević je replicirao da nikada nije rekao ništa ružno na račun roditelja odgojitelja i da takve uvrede osuđuje. Upitao je zašto mjera nije uvedena na nacionalnoj razini.

19:33 – Goluža je u ime Kluba zastupnika Mosta kazao je da je riječ o zapanjujućoj beščutnosti. Dodao je da je mjera iznimno uspješna i da to kolegice i kolege dobro znaju. Vladajućima je rekao da krše zakone i da se ponašaju nemoralno. Goluža je istaknuo kako su korisnici mjere bili izloženi javnom linču, te da se u dijelu javnosti mjera u dijelu javnosti počela zvati “okotnina”.

19:25 – Iva Ivšić je ustvrdila da zbog ove mjere djeca nemaju pravo na vrtić, a žene pravo na rad te da se žene moraju vratiti na tržište rada.

19:15 – Trpimir Goluža je pitao pročelnicu je li pisala sama izvještaj, jer ne vjeruje da bi samostalno napisala ono što jest, budući da je prije godinu-dvije bila za mjeru roditelj odgojitelj. Goluža je rekao da pročelnica Ureda za demografiju Mila Jelavić treba dati ostavku i otkaz nakon izvještaja u kojem se poziva na neslužbene podatke, a o mjerama ovisi 5900 korisnika.

19:10 – Mario Župan (HDZ) kazao je kako se ustvrdilo da je mjera preskupa i neuspješna ali da to nije točno. Dodao je da mjera ne može biti neuspješna budući da je koristi puno ljudi.

19:05 – Za repliku na izvještaj pročenice Mile Jelavić o mjeri roditelj odgojitelj javili su se Lovro Marković (Most), Mario Župan(HDZ), Slaven Dobrović (DP) i Trpimir Goluža.

Podsjetimo, predstavnici Hrvatske udruge roditelja odgojitelja te dviju inicijativa koje se zauzimaju za opstanak mjere roditelj odgojitelj sastali su se s predsjednikom zagrebačke skupštine Joškom Klisovićem. On je najavio podnošenje amandmana kojim bi se ublažile posljedice ukidanja te mjere, a roditelji najavljuju nastavak borbe i nove prosvjede već u subotu.

Roditelji odgojitelji prosvjedovali su već nekoliko puta ispred Gradske uprave. Razlog prosvjeda je odluka Tomislava Tomaševića, čelnika ekstremno lijeve Možemo, o ukidanju ove vrlo učinkovite demografske mjere. Majke i očevi poručili su da brinu o 20 000 djece. A više od 6000 njih je vrtićke dobi. Roditelji ukazuju na činjenicu da je protuzakonito ukidati ugovorena prava.

Inače, predstavnici roditelja odgojitelja bili su i na sastanku s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem 24. studenog te su nakon njega kazali da pomaka nema te do njega nije došlo do danas.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.