Gospodarstvo u trećem kvartalu poraslo 2,8 posto; Lovrinović: ‘RH ne može premašiti stopu rasta od 3 posto da se okrene naglavačke’

Foto: fah

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju ove godine za 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, više nego što se očekivalo, što se, kažu analitičari, zahvaljuje rastu izvoza roba i usluga te osobne potrošnje.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je već 17. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali nešto sporije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,9 posto na godišnjoj razini.

Izvoz roba i usluga porastao je u trećem kvartalu za 3,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Pritom je izvoz roba porastao za 5,2, a usluga za 2,5 posto.

Uvoz roba i usluga porastao je istodobno za 5,1 posto, pri čemu je uvoz roba ojačao za 4,8, a usluga za 6,4 posto.

Doprinos domaće potražnje bio je, također, pozitivan, poručio je DZS.

Potrošnja kućanstva porasla je po stopi od 2,7 posto na godišnjoj razini, nešto sporije u odnosu na prethodni kvartal, kada je skočila 3,6 posto.

S druge strane, rast državne potrošnje ubrzao je na 3,9 posto na godišnjoj razini, s 2,5 posto u prethodnom kvartalu.

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović poručio je u srijedu da Hrvatska ne može premašiti stopu rasta od 3 posto da se okrene naglavačke.

‘Zemlje EU smanjivat će izvoz u Ameriku, to će smanjivati njihovu industrijsku proizvodnju’

“Model ekonomske politike postavljen je tako da ne dozvoljava viši rast. Često sam govorio da će BDP padati, ponajprije zbog jačanja trgovinskog rata između SAD-a i država EU. Zemlje EU smanjivat će izvoz u Ameriku, to će smanjivati njihovu industrijsku proizvodnju, BDP i zaposlenost, a pogoršanje situacije u EU znači i pogoršanje i pad izvoza Hrvatske u zemlje EU. To će lančanom reakcijom i dalje smanjivati BDP Hrvatske“, kazao je Lovrinović na konferenciji za novinare.

Kao drugi razlog nemogućnosti rasta BDP-a naveo je stalno, kontinuirano iseljavanje najboljeg dijela hrvatskog radnog kontingenta, zbog čega će se, upozorava, sve teže ostvarivati BDP i na ovoj niskoj razini. Rast BDP-a, dodaje, priječe i nedovoljne investicije, a neće se moći računati ni na potrošnju koja je zbog učinka turizma zabilježena lani.

Vlada je čitavu ekonomsku politiku svela na fiskalnu politiku i ništa drugo

“Preoptimističan je bio pristup procjeni BDP-a jer će se pogoršati stanje u EU, to će pogoršati naše gospodarske trendove, a iseljavanje naših najboljih ljudi također će utjecati na slabljenje rasta. Ovo je samo posljedica jedne loše i promašene ekonomske politike, jer ova Vlada je čitavu ekonomsku politiku svela samo na fiskalnu politiku i ništa drugo. Ekonomska struka zna da je visoke stope rasta nemoguće postići oslanjajući se samo na jednu polugu“, zaključio je Lovrinović.

Prema Državnom zavodu za statistiku, Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju ove godine za 2,8 posto na godišnjoj razini, što je blago sporiji rast nego u prethodnom kvartalu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina