Grmoja o zahtjevu za ponovnim prebrojavanje potpisa GI Narod odlučuje: ‘Volju građana treba poštovati’

Rijeka, 14.08.2019.- Most nezavisnih lista u srijedu je na Korzu prikupljao potpise za referendum s ciljem uvrštavanja zakona u vodana u Ustav Republike Hrvatske. Na slici saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja.

“Mi moramo poštovati volju građana kada su u pitanju inicijative, a u inicijativi Narod odlučuje imamo preko 9 posto nevažećih potpisa, a potpisi su pregledavani u Kuščevićevom ministarstvu. U potpisima inicijative 67 je previše je oko 4.5 posto nevažećih potpisa, a pregledao ih je Zavod za statistiku. Mi smo za to da se pokrene ponovno brojanje popisa. Kada pogledamo netransparentnost postupka, kao i to da kod inicijative Narod odlučuje saborskim zastupnicima nije bio dozvoljen uvid u kontrolne liste, za koje je na kraju rečeno da su uništene… to budi velike sumnje” rekao je Mostov zastupnik Nikola Grmoja za N1.

“Vladajući mogu sve odraditi preko Ustavnog suda izgleda. Rashodovani političari završili su u Ustavnom sudu, što je apsolutno nedopustivo. Zadnje odluke Ustavnog suda pokazuju da je to jedno politikansko tijelo”, rekao je Grmoja.

Grmoja je komentirao i aktualne političke teme. Na pitanje kada će Most odlučiti o kandidatu na predstojećim predsjedničkim izborima, Grmoja kaže kako će to učiniti na glavnom odboru stranke.

“Izgleda da su se 3 kandidata iskristalizirala kao najozbiljnija, a što se Mosta tiče, ja mogu komunicirati samo ono što je odluka glavnog odbora stranke. Za sada je to da idemo sa svojim kandidatom, ali to se može promijeniti”, rekao je Grmoja.

Rekao je kako se previše vremena troši na to kako bi se pozicioniralo kandidate u lijeve ili desne.

“Mislim da u nas previše daje pozornosti tome. Kolinda Grabar-Kitarović ima vjerojatno birače koji se mogu svrstati i u centar, jer se na predsjedničkim izborima glasa prema neki osobnim preferencija, a ne toliko prema onome kako su pozicionirani u političkom spektru”, rekao je Grmoja.

Rekao je kako je izjašnjavanje Mosta po pitanju ljevice i desnice jasno.

“Meni nije ništa problematično, jasno je koje su teme u našem fokusu – borba protiv korupcije, borba za referendumsko izjašnjavanje građana, ekonomska pitanja… Nikad nisam bježao od svog svjetonazora, mislim da jedan dobar dio hrvatskog političkog korpusa drži do tradicionalnih vrijednosti”, kazao je Grmoja.

Kada je u pitanju nasilje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine kaže kako ga potpuno osuđuje, kao i bilo kakvo nasilje uopće.

“Da imamo jedan slučaj nasilja to je previše u društvu, prema bilo kome… No, prisutnošću nasilja u medijima stvara se dojam da je ovo društvo nasilja. Znao sam da se u Uzdolju radi o navijačima, to je njihov klasičan način djelovanja, ali ne postoji politički akter, relevantan medij koji bi to opravdavao”, smatra Grmoja.

Pupovčeve izjave povodom nasilja u Uzdolju smatra promišljenim.

“On je jedan jako mudar, pragmatičan političar, koji je svjestan toga da Hrvatska nije faktor nestabilnosti u regiji. Namjerno je išao s tako jakim izjavama, približava se hrvatsko predsjedanje EU i nastoji što više iskamčiti, a Plenković ga želi zadržati zbog međunarodnog ugleda. Mislim da se neće dogoditi ništa, ovo što HVIDRA govori da neće podržavati HDZ ako ostanu s SDSS-om? Pa gdje oni žive, već godinama su s njima u koaliciji, a tek sada im je to postalo problem. Ti koji optužuju Plenkovića su i sami bili s SDSS-om u vlasti, poput Đakića, Karamarka. Karamarko i Brkić pregovarali su s SDSS-om. Ne volim licemjerje, HDZ-u je SDSS strateški partner i mnogo dulje nego što traje Plenkovićeva vlada. Č”, kazao je Grmoja.

Rekao je i kako pravosuđe u Hrvatskoj definitivno nije neovisno.

“Trebalo bi analizirati sve, ali se radi po potrebi. Pravosuđe u Hrvatskoj bilo bi neovisno da su istražni organi krenuli na Kujundžića dok je bio ministar. Dok dužnosnici ne shvate da jedino transparentnim postupanjem mogu nešto promijeniti, neće biti prave borbe protiv korupcije”, rekao je Grmoja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1