HND odgovorio U ime obitelji: Vrijeđanje katolika i sv. Leopolda je u skladu s našim Kodeksom časti

Montaža: Narod.hr

Hrvatsko novinarsko društvo odgovorilo je na podnešenu prijavu udruge ‘U ime obitelji’ protiv Andreje Hudika, glavna urednica portala Index.hr. Naime, Novinarsko vijeće časti na 12. sjednici održanoj 16. lipnja 2016. godine, uz jedan glas protiv, zaključilo je da glavna urednica portala Index.hr, Andreja Hudika, nije prekršila članak 25. Kodeksa časti hrvatskih novinara zbog tekstova “Mrtvaci uživo: Katolička nektofilske orgije su najluđi show na HRT-u” i “Što slušati dok čekate u redu za diranje mrtvaca”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće časti smatra da navedeni tekstovi se nisu ogriješili o Kodeks časti. Na 10. sjednici Vijeća časti HND-a u svibnju 2016. izglasan je zaključak da autor teksta “Mrtvaci uživo: Katolička nektofilske orgije su najluđi show na HRT-u” nije imao izričitu namjeru vrijeđati vjerske osjećaje: “Već dati vlastito slikovito mišljenje o dolasku tijela Leopolda Mandića u Hrvatsku, događaju kojemu, po njegovu mišljenju, nije bilo mjesta u izravnom prijenosu na javnoj televiziji, a svoj je komentar iskoristio i kako bi izrazio svoj stav o manipulativnoj ulozi Crkve u Hrvatskoj i položaju HRT-a u cijeloj priči”.

Leković: Indexovo vrijeđanje katolika je u redu, to je reakcija na TV prijenos vjerskog događaja

Drugi prijavljeni tekst “Što slušati dok čekate u redu za diranje mrtvaca” Vijeće časti vidi kao satiričan prijedlog popisa glazbenih hitova koje autor preporuča slušati dok vjernici čekaju u redu “za svojih nekoliko sekundi s popularnim mrtvacem”. Vijeće ne prepoznaje u njemu namjeru vrijeđanja i omalovažavanja vjernika. Cijeli odgovor HND-a pročitajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Također, zahtjev udruge U ime obitelji za pokretanje postupka protiv Vojislava Mazzocca, autora teksta “Katolici se razbjesnili i počeli prijetiti – što bi rekao sveti Leopold?”, Novinarsko vijeće zaključuje da Mazzocco nije prekršio članke 6. i 13. Kodeksa časti hrvatskih novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatraju da novinar u tekstu objašnjava “povijesni aspekt kršćanskog štovanja relikcija i svetaca, potom preispituje utemeljenost takvog običaja u katoličkom nauku te, na kraju, kritički polemizira s dijelom vjernika ili autora koji su javno prozvali one koji se izlaganju tijela Leopolda Mandića u hrvatskim crkvama smatra bizarnim i neprimjerenim”.

Prisjetimo se, udruga ‘U ime obitelji’ podnijela je prijavu protiv novinara i urednika Indexa Hrvatskom novinarskom društvu, Pučkoj pravobraniteljici, Agenciji za elektroničke medije i Uredu Komisije za odnose s vjerskim. Također, Vijeće za elektroničke medije priopćenjem je istaknulo kako tekst Hrvoja Marjanovića ne predstavlja niti govor mržnje niti povredu dostojanstva čovjeka te odluku da portal Index na kojem je taj tekst objavljen nije potrebno kazniti. Više o tome pročitajte OVDJE.

“Ova je odluka nastavak neprofesionalnog djelovanja članova Vijeća označenog političkom pristranošću te dvostrukim, neujednačenim, kriterijima prema raznim skupinama građana”, istaknuli su iz udruge U ime obitelji na priopćenje Vijeća za elektroničke medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik Krešimir Planinić, član Upravnog odbora udruge “U ime obitelji”, zatražio je zabranu rada portalu “Index” i njegovim novinarima zbog tekstova u kojima se vrijeđa svetac Leopold Mandić, ali i svi katolički vjernici u Hrvatskoj.

“Udruga je napravila prekršajnu prijavu, pa se mora javiti oštećenik. Ja sam član Katoličke crkve, priložio sam potvrdu da sam primio sve sakramente, te sam i ja oštećenik. Ako se vrijeđa vjernike i ja sam oštećenik, isto kao i 85 posto Hrvata”, istaknuo je za narod.hr odvjetnik Planinić. Više o tome pročitajte OVDJE.

Zajednica aktivnih građana CitizenGO, koji žele štititi život, obitelj i temeljna ljudska prava diljem svijeta, pokrenula je peticiju Zaustavite Indexovo širenje mržnje prema vjernicima! Peticiju možete potpisati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.