Hrvati sve više plaćaju karticama, čak i manje iznose računa

Foto: GettyImages

Broj internetskih transakcija u razdoblju od ožujka do listopada prošle godine rastao je 34 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, a njihova vrijednost povećana je za oko 38 posto, pokazuje analiza HNB-a koja upućuje na znatan rast internetske kupnje tijekom pandemije, na promjene navika pri plaćanju te osobito na veliki porast mobilnog bankarstva.

Iako građani preferiraju fizičku kupnju i gotovinu u maloprodaji, Tomislav Mišić, direktor Direkcije za nadzor platnog prometa u HNB-u, objašnjava da su pandemija, ali i potres u Zagrebu i okolici, ostavili traga na navikama potrošača u smislu ubrzavanja stope rasta internetske kupnje i udjela bezgotovinskih plaćanja u odnosu na gotovinu, piše novac.jutarnji.

U posljednje vrijeme posebno je vidljiv trend rasta beskontaktnih plaćanja kako zbog pandemije, tako i zbog povećanja maksimalnog dopuštenog iznosa transakcije na 250 kuna. S obzirom da je prosječna vrijednost transakcije platnom karticom posljednjih godina bila oko 225 kuna, u analizi se navodi da limit od 250 kuna pokriva većinu uobičajenih kartičnih plaćanja.

Usporedbe radi, prosječna vrijednost transakcije gotovim novcem posljednjih je godina iznosila oko 50 kuna.Porastu bezgotovinskih transakcija, navodi Mišić, uvelike je pridonosio razvoj internetskoga i mobilnog bankarstva, kao i razvoj kartičnih plaćanja. Međutim, mijenja se i dinamika unutar tih kanala pa posljednjih godina stagnira broj korisnika internetskog bankarstva, kod određenih kategorija čak lagano pada, a znatno je rastao broj korisnika mobilnog bankarstva. Time je povećano i plaćanje tim kanalom pa je u 2019. broj transakcija zadanih mobilnim bankarstvom prvi put prestigao broj onih putem internet bankarstva.

S razvojem kartičnih tehnologija povećava se i udjel tih plaćanja u odnosu na gotovi novac. U ukupnoj vrijednosti fiskaliziranih računa lani je kartično plaćanje povećano s 44 na 46 posto, što Mišić navodi kao potvrdu da građani sve više karticama plaćaju i manje iznose računa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/novac.jutarnji.hr